Crtanje Olovkom

Niste pronašli ono što vas zanima? Unesite željeni pojam, a zatim kliknite dugme za pretragu.


"Onaj ko voli praksu bez teorije je kao mornar koji se ukrcava na brod bez kormila i kompasa i nikada ne zna gde će biti izbačen."-Leonardo da Vinči

Napravio sam upravo tu grešku kada sam počeo da savladavam crtanje olovkom i nekoliko puta sam doveo sebe u očaj i bio sam spreman da poverujem da "nisam rođen za to", da batalim crtanje skroz i potražim drugi hobi.

A onda sam počeo da istražujem tehnike crtanja prvo na internetu, pa sam onda kupio par knjiga na tu temu i počeo redovno da komuniciram na temu crtanje sa profesionalnim umetnicima koje sam tada poznavao.

Nisam ni sam mogao da poverujem kada sam, prateći savete i primenjujući prave tehnike crtanja, mogao za samo par nedelja da crtam ovako.

Crtanje Olovkom-Mačak

Za crtanje olovkom vam ne treba talenat, sve što vam treba je strpljivost i upornost.

Ove strane vas vode kroz osnovne tehnike crtanja koje će vam pomoći da postanete sposobni da crtate šta god hoćete. Koristite maksimalno mnogobrojne savete i predložene vežbe koje prate ovaj sajt kako bi usavršili vašu umešnost i iskusili onaj jedinstveni osećaj koji pruža crtanje.
Pre nego počnete poželjno je da znate...

  • Zauzeti ispravnu poziciju tela je svakako prva stvar koju treba da uzmete u obzir pre nego sednete da crtate. Naizgled nevažna stvar i vrlo često zapostavljena tema, međutim itekako je važno da obratite pažnju na to koju pozu ste zauzeli dok crtate.
  • Kako držati olovku? Da li postoji magičan način držanja olovke pomoću kojeg možete da crtate lepše i brže ili je svejedno kako držite olovku u ruci? Pa, magični način zaboravite, on ne postoji, ali postoje neka opšta pravila koja vam mogu olakšati crtanje.
  • Ako ste pogledali sve načine na koje možete držati olovku, vreme je da naučite šta je to Prirodni pokret rukom, kako da otkrijete koji je Vaš prirodni pokret i kako da ga usavršite.
  • Dobre Navike u crtanju je termin koji sam izmislio za svoje potrebe, a koji se odnosi ne na sami čin crtanja, već je to zbir navika povezanih sa crtanjem koje je poželjno da ustanovite još od samog početka jer ćete tako biti organizovaniji i efikasniji.
  • Da li postoji razlika između skice i crteža? Po definiciji skica je slobodoručni crtež koji se fokusira na hvatanje suštine umesto na hvatanje detalja.
Početak...

  • Može se reći da je Linija osnovni element u crtanju, pa zato je korisno da znate neke osnovne pojmove i karakteristike vezane za nju.
  • Izvlačenje vidljivih granica jednog objekta je najjednostavniji način da se on nacrta. Kontura, to jest vidljiva granica objekta, opisuje njegove najisturenije granice.
  • Iskoristite Negativni Prostor scene kao način da dobijete konture objekta koji je predmet vašeg interesovanja.
  • Naučite kako da crtate brzo i jednostavno koristeći jednostavne geometrijske oblike. Koristeći samo nekoliko jednostavnih geometriskih oblika, kao što su trougao, kvadrat, krug i td. možete da nacrtate gotovo sve što vidite.
  • Ne uspevate da tačno postavite senke, onako kako su na objektu koji crtate? Tehnika zvana Mapa Senčenja je pravo rešenje. Vrlo jednostavna tehnika koja će vam, u četiri koraka, pomoći da tačno postavite sve senke na crtežu i da postignete maksimalnu sličnost sa onim što crtate.
U nastavku slede vežbe koje će vam pomoći da postignete osnovni cij umeća crtanja, a to je koordinacija između vaše ruke i onoga što vide vaše oči.

Svaka od ovih vežbi pojedinačno, ukoliko ih radite redovno, povećaće vašu sposobnost crtanja u najkraćem mogućem roku.


-Konturni crtež za vežbanje i zagrevanje.
Vrati me sa Crtanje Olovkom na Naslovnu

Novo! Komentari

Šta imate reći o onome što ste upravo pročitali? Napišite svoj komentar u označenom polju dole.


Naslovna / O meni / Polisa Privatnosti / Kontakt

Share this page:

Sponzor Sajta

Centar Equilibrio
  NE PROPUSTITE!  

Crtanje Desnom Stranom Mozga

Knjiga koja će vam pomoći da ovladate veštinom crtanja u pet koraka.