Kako Nacrtati Portret

Niste pronašli ono što vas zanima? Unesite željeni pojam, a zatim kliknite dugme za pretragu.


Moj prvi ozbiljniji projekat u crtanju bio je upravo portret. Bio je to neki lik sa naslovne strane neke knjige i sećam se da sam ga crtao danima i danima dobro pazeći na svaku liniju i trudeći se pri tome da što manje koristim gumicu za brisanje.

Crtež je ispao tako dobro da sam ga poklonio, a ja sam u isto vreme dobio poklon u vidu samopotvrde da "imam talenat" odnosno da mogu dobro da crtam.


Mada mnogi misle da je crtanje ljudi teže nego, recimo, crtanje pejzaža, zapravo nije tako.

U crtanju glavni problem je gledanje. Ne postoje "lake" odnosno "teške" teme i objekti za crtanje, sve se svodi na poznavanje osnovnih elemenata, njihove proporcije i koordinaciju vaših očiju sa vašom rukom koja drži olovku.

Jednom kada naučite sve elemente građe i počnete da obraćate pažnju na njihove proporcije shvatićete da crtanje portreta i nije tako teško kao što ste mislili.


Da li su sve glave iste?

Premda glave i lica odraslih osoba mogu da budu u mnogim različitim formama i veličinama, jedna te ista, osnovna pravila proporcija mogu da se primene gotovo na svakome.

Moj savet vam je da kada učite da crtate ljude i lica nemojte se previše opterećivati time da li će ličiti 100% na original i da li će se ono što crtate dopasti drugima. Umesto toga skoncentrišite se na objekat i gledajte ga očima umetnika.

Ja još uvek ako nisam dovoljno skoncentrisan ili crtam "brže nego što gledam" omašim sličnost objekta ali se zbog toga uopšte ne uzbuđujem.

Crtanje portreta

Ovako je ispao moj pokušaj da nacrtam lik mladića, delo nekog od starih majstora. Pokušavao sam bez ikakvog razloga da ga nacrtam što brže.

Crtanje portreta

Ovo je moj drugi pokušaj. Bio sam znatno pažljiviji, a i već sam imao "iskustvo" od prvog pokušaja.

Crtanje portreta

Ovo je treći pokušaj. Crtao sam ga olovkama za skiciranje na običnom papiru za pakovanje. Vidite kako se strpljivošću i vežbom dolazi do željenog rezultata.


Onda, koje su te univerzalne proporcije glave?

Kada je reč o portretu glave, prema položaju glave u odnosu na tačke posmatranja postoje tri različite pozicije:

Anfas - pogled spreda. To je pozicija kada lik, koji crtamo, gledamo sa prednje strane ravno u oči. Ovo je pozicija sa kojom se susrećemo vrlo često u svakodnevnom životu jer ljude sa kojima pričamo, najčešće gledamo pravo u oči, voditelje na TV ekranima gledamo pravo u oči...ovo možete da iskoristite da posmatrate karakteristike i proporcije lica ljudi, a da pri tome, ne budete "okrivljeni" da buljite u njih.

Ukoliko vam merenje i prenošenje mera pretstavlja problem, pokušajte pomoću ove moje alternativne metode da postavite tačan šablon proporcije glave, a zatim samo nacrtajte, na tako dobijenom šablonu, sve karakteristike lica koje možete da uočite.

Profil - pogled sa strane. Kada je glava, u odnosu na naše tačke gledanja, okrenuta za 90° tako da možemo da vidimo samo jednu polovinu lica onda se ta pozicija zove profil. Kada budete pažljivo pogledali profil čovekove glave videćete da u ovoj poziciji elementi lica, oko, nos, usta i uvo zauzimaju jedva 15-tak procenata celokupne površine glave gledane iz ovog ugla.

Kada budete dobro proučili proporcije glave gledane u profilu, pokušajte primenom ove metode da napravite plan za crtanje likova u profilu. Kada napravite tačnu šemu i postavite sve elemente lica tamo gde im je mesto, onda ćete vrlo lako da nacrtate sve karakteristike lika koji crtate.

Poluprofil - je termin koji se koristi za sve pozicije glave između anfasa i levog i desnog profila. Vrlo često ćete nailaziti i na termin tročetvrtinski portret, a to se odnosi, kako mu sam naziv i ukazuje, na poziciju kada se glava nalazi tačno na sredini između pozicije anfasa i profila.

U ovoj poziciji stvari izgledaju malo komplikovanije, međutim, ako dobro naučite vertikalne i horizontalne proporcije glave, spajanjem jednostavnih geometrijskih oblika možete da napravite poprilično tačnu šemu koja će vam biti osnov za dalji rad.


Delovi lica

Iako delovi lica i glave uglavnom ulaze u istu proporcijsku šemu i izgledaju poprilično isto kod svih, oni se razlikuju od čoveka do čoveka po sitnim detaljima.

Biće vam od velike koristi ako znate osnovne detalje i karakteristike pojedinih delova tela.

Kako nacrtati oko - Prvi kontakt sa ostalim ljudima pravimo očima. One nam dosta govore o osobi u koju gledamo pa su zato prvi na ovoj listi.

• Kako nacrtati nos - Iako naizgled jednostavan objekat za crtanje, nos ume da zada dosta muke čak i iskusnijim umetnicima.

• Kako nacrtati uvo - Jednostavan trik kako da napravite tačnu skicu ovog, na prvi pogled, neobičnog dela lica.

Kako nacrtati usta - Par smernica kako da skicirate i osenčite usne.Vrati me sa Portret na Naslovnu
Novo! Komentari

Šta imate reći o onome što ste upravo pročitali? Napišite svoj komentar u označenom polju dole.


Naslovna / O meni / Polisa Privatnosti / Kontakt

Share this page:

Sponzor Sajta

Centar Equilibrio
  NE PROPUSTITE!  

Crtanje Desnom Stranom Mozga

Knjiga koja će vam pomoći da ovladate veštinom crtanja u pet koraka.