Vežbe za Crtanje:
Crtanje Naopako Konturnih Crteža

Niste pronašli ono što vas zanima? Unesite željeni pojam, a zatim kliknite dugme za pretragu.


Crtanje naopako konturnih crteža je vežba koja će vam pomoći da najbrže i najlakše počnete da gledate na "umetnički način".

Da ponovim, prema opšte prihvaćenoj teoriji američkog pedagoga umetnosti i nosioca titule Doktor u Umetnosti, Obrazovanju i Psihologiji Beti Edvards (Betty Edwards), kada okrenete lik koji crtate naglavačke vi varate vaš um, koji zbog pojednostavljivanja ima tendenciju da sve ono što vidi zapamti u simbolima i da se kasnije, isto tako zbog pojednostavljivanja, izražava u simbolima.

Suočivši se sa ovom sasvim novom situacijom um se automatski prebacuje na jedan drugi režim rada, nazovimo ga "umetnički režim rada", gde u nemogućnosti da koristi simbole (koje je skladištio tokom života) kao način gledanja i izražavanja on počinje da bude "svestan" to jest počinje da gleda svaku liniju, svaku površinu koje one omeđuju i svaki ugao koji one prave kao oblike same za sebe, a ne kao simbole.

Ova vežba, crtanje naopako konturnih crteža je samo malo zahtevnija od prethodne vežbe, gde ste crtali vaš potpis naopako , u smislu, oduzeće vam malo više vremena ali uopšte nije komplikovanija od iste.

Za ovu vežbu biće vam potrebne jedna HB olovka, vinil gumica i papir

Crtanje naopako

Uzmite jedan konturni crtež kao ovaj na slici. To može da bude konturni crtež nekog umetnika, karikatura iz novina, ilustracija iz knjige i sl.

Ukoliko nemate ništa slično pri ruci, kada pročitate do kraja ovu stranicu kliknite ovde ili na sliku desno i otvoriće vam se nova stranica sa većim crtežom koji možete da iskoristite za vežbanje.

Pre nego što počnete nemojte da zaboravite da nacrtate granice na papiru na kome crtate.

Sada okrenite crtež naglavačke i počnite da crtate. Svejedno da li ćete crtati od gore prema dole, sleva na desno ili obrnuto rezultati će biti isti, naučićete da gledate.

Slobodno koristite gumicu za brisanje i brišite linije za koje mislite da ih niste dobro povukli.

I u ovoj vežbi je važno da se skoncentrišete na linije i njihove međuveze:

-koliko je duga ova linija,

-kako se zakrivljuje,

-na kojim delovima je tanja, a na kojim deblja,

-kako se proteže u odnosu na ivice papira ili u odnosu na liniju pored nje,

-da li je oblik koji ona zauzima u ovom delu ovalni ili pravi krug,

-kakvog oblika je površina omeđana ovim linijama?

Nastavite da crtate razmišljajući isključivo na ovaj način i pazeći pri tom da ne počnete opet da imenujete oblike svojim starim rečnikom za simbole ovo je oko, ovo je noga itd.

Kada sam prvi put uradio ovu vežbu bio sam tako prijatno iznenađen onime što sam dobio da nisam znao čemu pre da se radujem - da li samom crtežu, koji je ispao neverovatno sličan originalu ili saznanju da ja stvarno umem da crtam.

Ovo je, po meni, najbolja vežba za crtanje kojom možete da "istrenirate" vaš um da gleda na "umetnički način".

Pored toga što koristim vežbu crtanje naopako za zagrevanje pre nego što crtam, ukoliko crtam sa fotografije, redovno okrećem naglavačke crtež i fotografiju jer tako mogu lakše i brže da uočim razlike koje treba da popravim.

Pre nego što idete na sledeću vežbu crtanje na slepo da ponovim još jednom, u cilju vašeg napretka - nemojte nikako dok crtate da imenujete objekte koje crtate!


Vrati me sa Crtanje Naopako na Crtanje Olovkom

Vrati me na Naslovnu
Novo! Komentari

Šta imate reći o onome što ste upravo pročitali? Napišite svoj komentar u označenom polju dole.


Naslovna / O meni / Polisa Privatnosti / Kontakt

Share this page:

Sponzor Sajta

Centar Equilibrio
  NE PROPUSTITE!  

Crtanje Desnom Stranom Mozga

Knjiga koja će vam pomoći da ovladate veštinom crtanja u pet koraka.