Vaš Prirodni Pokret Ruke

Niste pronašli ono što vas zanima? Unesite željeni pojam, a zatim kliknite dugme za pretragu.


Kada počnete da se bavite cratnjem, potrudite se da otkrijete koji je vaš prirodni pokret ruke.

Šta bi to trebalo da znači?

Možete držati olovku na bilo koji način ali način na koji pokrećete ruku dok crtate mora da bude vaš, da proizlazi iz vas, mora da bude prirodan i da bude ono što ste vi.

Samo tako možete razviti vaš sopstveni stil, samo tako ćete postati prepoznatljivi i samo tako možete brzo da se izdvojite od ostalih crtajući bez napora i sa zadovoljstvom.

Držanje olovke u crtanju

Da bi vežbali ruku, možete da kopirate dela drugih umetnika ali nemojte nikada da imitirate način na koji drugi drže i pokreću ruku jer onda to nećete biti vi. Sve što ćete dobiti imitirajući tuđe pokrete je nelagoda i zamor u ruci, a rizikujete da uvek ostanete u zoni pukog kopiranja i da nikada ne nacrtate ni jedan crtež ili sliku na koju ćete biti ponosni.

Ne zaboravite da je crtanje VAŠ hobi (ili zanat, sve jedno), a kao takvo ono bi moralo da bude i VAŠE zadovoljstvo. Na kraju krajeva koji je cilj imati hobi ili zanat u kome ne uživate?

Tačno tako, nema tu nikakvog cilja. Biće to čisto gubljenje vremena.

E sada se pitate, a kako da otkrijem koji je moj prirodni pokret ruke i kako da ga usavršim?

Vrlo jednostavno - VEŽBANJEM!

Probajte da nacrtate neki oblik ili liniju na što više različitih načina. Menjajte položaj ruke, držite olovku na sve moguće načine , probajte da nacrtate pravu ili krivu liniju samo "iz zgloba" to jest ne pomerajući prste, lakat i rame, probajte da nacrtate to isto "iz lakta" ili "iz ramena."

Uzmite papir i olovku i pokušajte da crtate prave, dijagonalne linije.

Držanje olovke u crtanju

Nacrtajte prvo linije recimo od gore-desno prema dole-levo. Nacrtajte par linija povlačeći ruku od gore prema dole. Onda nacrtajte nekoliko linija povlačeći ruku obratno to jest od dole-levo prema gore-desno.

Ponovite ovo isto sa dijagonalnim linijama koje idu u pravcu gore-levo prema dole-desno. Koji vam je način povlačenja bio lakši? Kada su linije bile bolje?

Držanje olovke u crtanju

Nacrtajte onda par krugova. Prvo nacrtajte nekoliko krugova pomerajući ruku kružno u smeru u kome se okreću strelice časovnika to jest na desno. Pokušajte onda da nacrtate nekoliko krugova pomerajući ruku u suprotnom smeru to jest prema levo. Ponovite istu vežbu sa elipsama.

Nastavite da vežbate i da otkrivate kako vam je najlakše da nacrtate prave vertikalne linije, prave horizontalne linije, linije u obliku luka, spirale i tako dalje.

Kada otkrijete koji je vaš prirodni pokret ruke već ste na pola puta da postanete dobar i unikatan umetnik. Samo nastavite da ga upotrebljavate i usavršavate...i uživajte u crtanju.


Vrati me sa Prirodni Pokret Ruke na Crtanje Olovkom

Vrati me na Naslovnu

Novo! Komentari

Šta imate reći o onome što ste upravo pročitali? Napišite svoj komentar u označenom polju dole.


Naslovna / O meni / Polisa Privatnosti / Kontakt

Share this page:

Sponzor Sajta

Centar Equilibrio
  NE PROPUSTITE!  

Crtanje Desnom Stranom Mozga

Knjiga koja će vam pomoći da ovladate veštinom crtanja u pet koraka.