Vežbe za Crtanje -
Crtanje Naopako

Niste pronašli ono što vas zanima? Unesite željeni pojam, a zatim kliknite dugme za pretragu.


"Crtanje je, pre svega, gledati sa očima, posmatrati, otkrivati. Crtanje je učenje kako da gledamo..."-Le Corbusier


Crtanje naopako?!

Ma ne brinite - ne morate da dubite na glavi da bi uradili ovu vežbu.

Da bi ste crtali "naopako" treba samo da okrenete sliku koju crtate naglavačke i da je takvu nacrtate tako da crtež koji budete nacrtali bude takođe naglavačke.

Vežbu crtanje naopako preporučuju gotovo svi profesionalni umetnici čije sam knjige i internet sajtove imao prilike da pročitam, a iz ličnog iskustva vam kažem da su ova vežba i vežba "slepo crtanje" bukvalno preko noći utrostručili moje crtačke sposobnosti.

Spremni za vežbu?

Za ovu vežbu biće vam potrebni jedna HB olovka, vinil gumica i papir.

Na komad običnog papira stavite svoj potpis malo veći nego što normalno to radite, recimo nek zauzme širinu od 15-tak santimetara. Onda okrenite taj papir naopako tako da potpis bude naglavačke.

Ako vam se vaš potpis ne učini kao dovoljan izazov možete da iskoristite i potpis na slici dole.

Vežba za crtanje naopako

Sada, počnite da crtate ono što vidite. Slobodni ste da počnete od bilo koje tačke gore, dole, sleva na desno ili obrnuto, sve jedno ova vežba će vam pomoći da poboljšate vašu veštinu crtanja.

Važno je da se naterate da razmišljate i da gledate na ono što crtate u smislu linija, prostora, uglova itd. Dok crtate nemojte misliti na način "ovo je slovo A, ovo je malo slovo v" već razmišljajte na način:

-koliko je duga ova linija,

-kako se zakrivljuje,

-na kojim delovima je tanja, a na kojim deblja,

-kako se proteže u odnosu na liniju pored nje,

-da li je oblik koji ona zauzima u ovom delu ovalni ili pravi krug...

Ukratko, prema opšte prihvaćenoj teoriji američkog pedagoga umetnosti i nosioca titule Doktor u Umetnosti, Obrazovanju i Psihologiji Beti Edvards (Betty Edwards) stvar je u tome što okrenuvši lik koji crtate naglavačke vi ste prevarili vaš um, koji zbog pojednostavljivanja ima tendenciju da sve ono što vidi zapamti u simbolima i da se kasnije, isto tako zbog pojednostavljivanja, izražava u simbolima.

Suočivši se sa ovom sasvim novom situacijom um se automatski prebacuje na jedan drugi režim rada, nazovimo ga "umetnički režim rada", gde u nemogućnosti da koristi simbole (koje je skladištio tokom života) kao način gledanja i izražavanja on počinje da bude "svestan" to jest počinje da gleda svaku liniju, svaku površinu koje one omeđuju i svaki ugao koji one prave kao oblike same za sebe, a ne kao simbole.

Dok radite ovu vežbu nemojte da žurite. Radite polako i ukoliko želite možete da koristite gumicu da ispravljate ono što mislite da vam se ne sviđa.

Kada završite okrenite oba lista tako da budu "ispravni". Da li izgledaju isto?

Ako niste zadovoljni ponovite vežbu onoliko puta dok ne postanete zadovoljni svojim radom imajući pri tome u vidu da je ovo samo vežba čiji je cilj da počnete da "gledate" kao umetnik, a ne da dobro kopirate potpise.

Kada završite ovu vežbu idite na sledeću vežbu, a to je crtanje naopako konturnih crteža.


Vrati me sa Crtanje Naopako na Crtanje Olovkom

Vrati me na Naslovnu

Novo! Komentari

Šta imate reći o onome što ste upravo pročitali? Napišite svoj komentar u označenom polju dole.


Naslovna / O meni / Polisa Privatnosti / Kontakt

Share this page:

Sponzor Sajta

Centar Equilibrio
  NE PROPUSTITE!  

Crtanje Desnom Stranom Mozga

Knjiga koja će vam pomoći da ovladate veštinom crtanja u pet koraka.