Kako da Koristite Negativan Prostor u Crtanju

Niste pronašli ono što vas zanima? Unesite željeni pojam, a zatim kliknite dugme za pretragu.


Sada se, verovatno, pitate šta je to pa sada negativan prostor, a još može i da mi pomogne da povećam crtačko umeće? Upravo to sam se i ja zapitao kada sam se prvi put susreo sa ovim terminom i ubrzo sam saznao da nema tu ništa "negativno" i da koristeći se ovim znanjem možete i te kako da povećate koncentraciju i vaše crtačko umeće.

Onda, šta je to negativan prostor? Vrlo jednostavno: to je pozadina. To je ceo onaj prostor koji se nalazi oko objekta koji crtate, sve što se nalazi oko, iza i između delova objekta.   

Ako je kontura granična linija koja odvaja površinu neke oblasti ili površinu objekta iz prostora oko njih, onda sve ono što se nalazi van te granične linije, ceo taj prostor koji nije zauzet samim objektom zove se negativan prostor.

Za nas je interesantno to što, taj negativan prostor, koji se nalazi oko objekta, opisuje i definiše taj isti objekat podjednako kao i prostor koji on sam zauzima.

Daću vam jedan poprilično jednostavan primer koji će vam pomoći da još bolje shvatite o čemu je ovde reč.

Negativan prostor u crtanju
Negativan prostor u crtanju
Negativan prostor u crtanju

Pogledajte ovaj niz slika gore. Na prvoj slici vidimo jedan kadar na kome se nalazi jedna ukrasna šolja postavljena pored zida i recimo da je to celokupna scena.

Sama šolja, u ovom slučaju, je naš predmet interesovanja i ona zauzima takozvani pozitivni prostor. (slika br 2) 

Sada, budemo li "odstranili" šolju sa scene, ono što ostaje je takozvani negativni prostor. (slika br.3)


Kako može ovo da vam poveća crtačko umeće?

Kada crtate, treba da vežbate svoj um da gleda i primećuje ono što crtate, ono što je stvarno tamo, a ne ono što vi mislite da gledate. Pratite pažljivo linije, površine, prostor između delova objekta i okoline, njihove međusobne odnose i tako dalje.

Najbolji način da to postignete je da promenite način gledanja na stvari, to jest da promenite žižu interesovanja pa umesto da zamišljate da se usredsredite na ono što je stvarno tamo. Jedan od načina da to uradite je pomoću takozvanog metoda crtanje naopako.

Drugi način je kada radite sa negativnim prostorom. Umesto da crtate sam objekat, vi se skoncentrišite i pokušajte da nacrtate negativni prostor koji se formira oko njega.

Pogledajte pažljivo oblike i forme koje se stvaraju van granica objekta koji crtate. Recimo, na primeru gore, oblik koji se stvorio između ručice i tela same šolje, zatim prostor sa spoljašnjeg dela ručice i tako dalje. 

Stvar je u tome da, kada budete tačno nacrtali negativni prostor, konture objekta se formiraju same. Drugim rečima, crtajući negativni prostor dobićete pozitivni prostor to jest objekat vašeg interesovanja.

Ovo je jedan vrlo moćan način da promenite način gledanja i da počnete da gledate na stvari na način kao što to rade umetnici. Uvežbavajte ovaj pristup crtanju, postanite svesni negativnog prostora i koristite ga u svakoj prilici i vaše crtačko umeće će se povećati u vrlo kratkom periodu.


VEŽBA:

Za ovu vežbu biće vam potrebne jedna HB olovka, vinil gumica i papir za crtanje.

Pronađite ili postavite jednu scenu gde je objekat, koji ćete crtati, što manje kompaktniji, kao na slici desno. Što je predmet "raštrkaniji" to je izazov veći, ali ne dajte da vas to uplaši jer ovo je samo jedna vežba. Naravno, možete da iskoristite i ovu sliku kako bi odradili vežbu.

Kada budete spremni za rad, pogledajte prvo par minuta celu scenu i pokušajte da locirate sve površine koje se javljaju kao negativne, to jest koje se graniče sa objektom ali ne pripadaju njemu. 


Odaberite jednu negativnu površinu i nacrtajte je...

...zatim nacrtajte susednu negativnu površinu...

...nastavite tako crtajući jednu po jednu negativnu površinu...

...sve dok ih ne nacrtate sve. I crtež je gotov.

Kada završite vežbu, crtajući negativan prostor dobićete oblik objekta koji ste želeli da nacrtate. Sada, ako želite, možete da nastavite sa crtanjem popunjavajući detalje na samom objektu, kako bi dobili kompletan crtež.

Prijatan rad :)


Više i opširnije o negativnom prostoru možete da počitate u knjizi Crtanje Desnom Stranom Mozga.Vrati me sa Negativan Prostor u Crtanju na Crtanje Olovkom 

Vrati me na Naslovnu

Novo! Komentari

Šta imate reći o onome što ste upravo pročitali? Napišite svoj komentar u označenom polju dole.


Naslovna / O meni / Polisa Privatnosti / Kontakt

Share this page:

Sponzor Sajta

Centar Equilibrio
  NE PROPUSTITE!  

Crtanje Desnom Stranom Mozga

Knjiga koja će vam pomoći da ovladate veštinom crtanja u pet koraka.