Vežbe za Crtanje:
Slepo Crtanje

Niste pronašli ono što vas zanima? Unesite željeni pojam, a zatim kliknite dugme za pretragu.


Vežba "Slepo Crtanje" je ustvari crtanje konturnih linija nekog objekta, ne gledajući pri tome u olovku i papir na kome crtate nego isključivo u objekat koji crtate.

Odatle i naziv slepo crtanje.

Za ovu vežbu biće vam potrebne jedna HB olovka, papir za crtanje i lepljiva papirna traka (krep-traka).

Zalepite ivice papira komadima krep-trake za radnu površinu stola, odnosno table za crtanje, tako da on ne može da se pomera dok crtate.

Rukom kojom crtate uzmite olovku. Drugu, slobodnu ruku, postavite pored vas tako da možete da gledate svoju šaku, a da vam se pri tome šaka ne umori i zaspi to jest da vam se ne skupe prsti zbog neudobne pozicije.

Stavite olovku na papir i počnite da crtate konture svoje šake ne skidajući pogled sa nje i pokušajte pri tome da ne podižete olovku sa papira.

Treba da nacrtate konture bez gledanja i to po mogućnosti u jednom potezu, bez podizanja olovke sa papira.

Slepo crtanje
Slepo crtanje

Ne uzbuđujte se previše krajnjim rezultatom to jest kako će crtež da izgleda. Cilj ove vežbe nije da nacrtate "lep" crtež nego da naučite da koordinirate pokrete vaše ruke sa onime što vide vaše oči.

Kada vaša ruka prati konture onoga što crtate bez gledanja u papir, vi počinjete da osećate te linije, one vam postaju nekako bliske.

Kada vaše oči vide kako se linija koju crtate naginje prema dole-levo, vaša će ruka bez razmišljanja povući olovku prema dole-levo.

Ovo je vrlo važno jer se tako um automatski prebacuje u takozvani "umetnički režim rada" gde možete da crtate ono što vidite a da o tome uopšte ne razmišljate.

Slepo crtanje, portret

Nastavite da upražnjavate ovu vežbu tokom vremena, crtajući složenije forme kao: cveće, automobile, bicikle, portrete, figure ljudi, životinje itd.

Na slici levo je portet koji sam crtao na slepo, gledajući samo u lice čoveka. Kasnije sam "morao" da objašnjavam tom čoveku zašto on na crtežu izgleda tako.

Šalu na stranu, slepo crtanje je idealna vežba za zagrevanje pre nego počnete da crtate, pogotovo ako radite na crtežu koji zahteva više strpljenja i umeća.

Ova vežba, isto kao i prethodna vežba crtanje naopako, ukoliko ih radite redovno, povećaće vaše crtačko umeće u vrlo kratkom roku.
Pravo Slepo Crtanje

Ova vežba je malo zahtevnija od prethodne ali je prava provera vaše veštine posmatranja.

Uzmite neki jednostavan predmet i proučavajte ga vrlo pažljivo nekoliko minuta.

Onda zatvorite oči i pokušajte da ga nacrtate iz sećanja, ostavljajući pri tome vašu ruku da crta prateći linije slike koja je ostala u vašoj memoriji.

Radite ovu vežbu opušteno i sa uživanjem.


Vrati me sa Slepo Crtanje na Crtanje Olovkom

Vrati me na Naslovnu

Novo! Komentari

Šta imate reći o onome što ste upravo pročitali? Napišite svoj komentar u označenom polju dole.


Naslovna / O meni / Polisa Privatnosti / Kontakt

Share this page:

Sponzor Sajta

Centar Equilibrio
  NE PROPUSTITE!  

Crtanje Desnom Stranom Mozga

Knjiga koja će vam pomoći da ovladate veštinom crtanja u pet koraka.