Ispravna Pozicija Tela
Na Prvom Mestu

Niste pronašli ono što vas zanima? Unesite željeni pojam, a zatim kliknite dugme za pretragu.

"Fotografisanje je trenutna reakcija, crtanje je meditacija." - Henri Cartier-Bresson, fotograf

Upravo tako. Zato ispravna pozicija tela u crtanju nije samo puka fraza nego od toga, koliko udobno ste se smestili, zavisi i krajnji efekat odnosno koliko će dobar biti vaš crtež.

Mislim, nema tu nikakve filozofije. Samo pomislite na to kakav bi bio rezultat kada biste, dok nešto radite, svo vreme mislili na to da što pre završite sa radom jer vam je neudobno?

Tačno tako. Krajnji rezultat biće ispod vaših pravih mogućnosti.

Ispravna pozicija tela podrazumeva:

-Sedenje na stolici pravih leđa;

-Kolena savijena pod otprilike pravim uglom;

-Stopala položena na pod ili na posebno za to napravljen oslonac;

-Podlaktice komotno naslonjene na sto.

Ispravnu poziciju tela najlakše je zauzeti na stolu za crtanje. Normalno ukoliko ga imate. U kombinaciji sa kancelarijskom stolicom imaćete jedan savršeni kutak gde ćete moći da crtate.

Sto za crtanje

Ovi stolovi imaju mogućnost podizanja radne površine pod određenim uglom što je vrlo važno dok crtate pogotovo ako radite crteže većih formata.

Što je crtež veći gornji deo istoga, odnosno gornji deo papira je dalje od vas nego donji deo. Tako da ukoliko crtate na ravnoj (horizontalnoj) površini možete vrlo lako da omašite proporciju pa ćete kao rezultat toga dobiti crtež gde su gornji delovi onoga što ste crtali neprirodno veći od donjih.

Pozicija tela pti crtanju

Ukoliko nemate ovakav sto onda odaberite najkomotniju stolicu koju imate, zauzmite ispravnu poziciju tela, uhvatite podlogu za crtanje jednom rukom za gornji deo i držite je pod uglom koji vam najviše odgovara. U ovoj situaciji poželjno je imati jednu stolicu sa svim potrebnim priborom sa vaše desne strane ukoliko crtate desnom rukom, odnosno levo od vas ukoliko crtate levom rukom.

Ili, ukoliko ga imate u blizini, onda poduprite podlogu za crtanje na sto kao što to radim ja. Kada osetite nelagodu ustanite, malo se razmrdajte i iskoristite to vreme da razgledate ono što crtate sa svih strana kako bi uočili eventualne nepravilnosti ako ih ima (a skoro uvek ih ima).

I na kraju još jednom, uz rizik da zvučim k'o vaša "tetka Saveta" - držite ispravnu poziciju tela dok crtate!

Pazite da imate dobro svetlo dok crtate. Ukoliko crtate desnom rukom onda je najbolje da vam svetlo dolazi sa vaše gornje-leve strane, a ukoliko crtate levom rukom onda je najbolje da vam izvor svetlosti bude gore-desno.Vrati me sa Ispravna Pozicija Tela na Crtanje Olovkom

Vrati me na Naslovnu
Novo! Komentari

Šta imate reći o onome što ste upravo pročitali? Napišite svoj komentar u označenom polju dole.


Naslovna / O meni / Polisa Privatnosti / Kontakt

Share this page:

Sponzor Sajta

Centar Equilibrio
  NE PROPUSTITE!  

Crtanje Desnom Stranom Mozga

Knjiga koja će vam pomoći da ovladate veštinom crtanja u pet koraka.