Kako Držati Olovku

Niste pronašli ono što vas zanima? Unesite željeni pojam, a zatim kliknite dugme za pretragu.


Jedno od prvih pitanja u vezi crtanja na koje sam tražio odgovor bilo je kako držati olovku.

Ruka bi mi se prebrzo zamorila dok bih crtao držeći olovku kao što se drži hemijska olovka, a svaki pokušaj da povučem pravu liniju završavao se jednom zmijolikom linijom duboko urezanom u papir što je otežavalo brisanje i precrtavanje.

Potraga po informaciju "kako držati olovku" je počela.

Prvo što sam naučio je kako se ne drži olovka, a to je držanje olovke kao što se drži hemijska olovka kada se njome piše.

Prjatelj umetnik mi je objasnijo da su crtanje i pisanje dve sasvim različite radnje. Kod pisanja radnju rade prsti, pri tome zglob ruke, lakat i rame ostaju gotovo nepomični jer je to ustvari i najlakši način za tu radnju, za pisanje.

Dok u crtanju, kako bi dobili maksimum u smislu pokretljivosti i udobnosti, potrebno je da "radite" pre svega zglobovima, laktom i ramenom, a radnja prstima se koristi samo u nekim slučajevima, kao recimo kada treba da crtate sitne detalje.

U zavisnosti od toga šta crtate, da li su to prave linije ili duge krive linije kao luk, da li šrafirate ili popunjavate površinu grafitom, u zavisnosti od veličine crteža to jest linije i tako dalje zavisi kako ćete držati olovku.


Kako držati olovku

Tanke i precizne linije najlakše je nacrtati ako se olovka drži kao što se drži hemijska olovka pri pisanju, a to znači da ona leži između palca, kažiprsta i srednjeg prsta. Poželjno je da držite olovku 2-3cm višlje nego što uobičajeno držite hemijsku. Šaka treba da bude lako naslonjena na papir, a olovku pomerate prstima i zglobom po potrebi.

Pošto se u ovoj poziciji crta samim vrhom olovke, morate biti svo vreme oprezni koliko pritiskate olovku na papir kako ne bi napravili brazde na njemu...ne želim da se ponavljam ali moram da vas opet upozorim da nema ništa gore od neželjene brazde na papiru - nit' se može izbrisati, nit' se može popuniti grafitom.


Kako držati olovku

Linije u obliku luka. Ovo je varijacija prethodnog "kao za pisanje" načina s tom razlikom što se olovka drži na gornjoj polovini i pokreti se prave uglavnom zglobom a ne prstima. Ruka, odnosno šaka i ovde je lagano naslonjena na papir.

Ovaj način držanja olovke dobar je za crtanje kratkih pravih linija i pre svega za crtanje linija u obliku luka.

Nedostatak prethodna dva načina držanja olovke je to što ruka to jest šaka mora da bude naslonjena na papir pa morate da pazite da ne razmažete crtež.

Zato obavezno kada držite olovku načinom "kao za pisanje" stavljajte komad čistog papira ispod vaše ruke.


Kako držati olovku

Za crtanje debelih linija olovku treba držati kao gudalo violine. Uhvatite je palcem sa jedne, a svi drugi prsti neka budu sa druge strane olovke tako da vam dok crtate olovka bude ispod šake.

Ruka se ne naslanja na papir pa tako imate punu slobodu u pokretima i možete crtati iz zgloba, lakta i ramena. Upravo zbog toga ovo je najomiljeniji način držanja olovke kod profesionalnih umetnika.

Na ovaj način srce olovke leži ravno uz papir i ostavlja širi trag pa se uglavnom ovaj način koristi za crtanje dugih i širokih linija kao i za popunjavanje grafitom.


Kako držati olovku

Ukoliko želite punije i tamnije linije stavite kažiprst na olovku povećavajući tako pritisak na vrh olovke. Kako približavate kažiprst vrhu olovke tako će pritisak biti veći i linije tamnije.

Nemojte preterivati sa pritiskanjem jer sve što ćete dobiti su brazde na papiru ili u najboljem slučaju površina grafita koji sija što izgleda poprilično ružno. Ako niste zadovoljni nijansom koju ste naneli onda je bolje da pređete olovkom više puta ili ako je potrebno uzmite mekšu, B olovku.


Za kraj, koji god način da odaberete gledajte da olovka vama leži dobro u ruci, da vam ne umara ruku i da vam čini zadovoljstvo dok crtate jer samo tako vaš prirodni pokret rukom će doći do izražaja, a upravo to je najvažniji faktor za izgradnju vašeg sopstvenog i prepoznatljivog stila.


 Vrati me sa Kako Držati Olovku na Crtanje olovkom

Vrati me na Naslovnu
Novo! Komentari

Šta imate reći o onome što ste upravo pročitali? Napišite svoj komentar u označenom polju dole.


Naslovna / O meni / Polisa Privatnosti / Kontakt

Share this page:

Sponzor Sajta

Centar Equilibrio
  NE PROPUSTITE!  

Crtanje Desnom Stranom Mozga

Knjiga koja će vam pomoći da ovladate veštinom crtanja u pet koraka.