Mapa Senčenja 

Niste pronašli ono što vas zanima? Unesite željeni pojam, a zatim kliknite dugme za pretragu.


Da li vam se često dešava da kada završite skicu i treba da počnete da senčite ne znate kako i odakle da krenete? Mapa senčenja je tehnika koju možete da koristite u takvim situacijama.

Mada o ovoj tehnici nema puno podataka na internetu, to je tehnika koju koriste ili su je koristili mnogi umetnici kako bi odredili gde i koji ton grafita da nanesu na crtež. Ceo štos je u tome što, slično topografskim mapama, različiti po intenzitetu vidovi svetla i senke zauzimaju različite oblike na objektima koje posmatrate. 

Sve se svodi na to da na stvarima, koje crtate, počnete da primećujete oblike koje zauzimaju različiti tonovi svetla i senki. Zvuči malo komplikovano, ali uskoro će vam sve biti kristalno jasno.

Ovo je prilično jednostavna tehnika koja se izvodi u četiri koraka i to ovim redosledom:

  • Nacrtati konturni crtež;
  • Uočiti površine i oblike pod različitim tonovima;
  • Laganim linijama nacrtati i obeležiti te površine kao na mapi;
  • Osenčiti objekat tačno prema nacrtanoj mapi.

Kao objekat za crtanje namerno sam odabrao metalni predmet sjajne površine jer se kod takvih površina, vrlo često, izrazito svetle i izrazito tamne površine nalaze jedne pored druge pa će vam za početak biti lakše da isprobate tehniku Mapa senčenja.

Kako napraviti mapu senčenja

Od pribora, za ovu konkretnu vežbu, biće vam potrebno: olovke 2H, HB i 4B, par štapića za razmazivanje grafita, komad gnjecave gumice i jedna vinil gumica. 


PRVI KORAK: Kao i za svaki drugi crtež počnite tako što ćete napraviti konturni crtež objekta. I tu važi isto pravilo, što vam je precizniji konturni crtež, to će vam gotov rad na kraju biti realističniji. To možete da uradite slobodnom rukom ili koristeći neku od metoda precrtavanja.

Samo da napomenem da sam ja, zbog bolje vidljivosti nacrtao deblje linije. Vi radite konurne crteže sa što tanjim linijama kako ne bi morali često da koristite gumicu.

Mapa Senčenja, kako napraviti

SLEDEĆI KORAK: Pažljivo posmatrate objekat kako bi uočili koje sve oblike zauzimaju različiti tonovi svetla, odnosno senke. Ako ne uspevate da vidite sve te površine i oblike iz prve, onda zatvorite malo oči i pokušajte da zamutite sliku koju vidite i te površine "postaće" vidljivije.

Sve i da ne želite da koristite ovu tehniku, da bi osenčili crtež kako valja, moraćete da znate kako da odredite koja površina kojim tonom grafita treba da se osenči. Da bih vam bolje objasnio o čemu pričam, ja sam sliku malo obradio u foto-uređivaču pa slika dole sada izgleda kao zamućena i mogu jasnije da se primete svi tonovi.

Mapa Senčenja, kako napraviti

Na šta treba obratiti pažnju?

Površine gde su odsjaji. To su najsvetlije površine na slici i najčešće na vašem crtežu te površine ostaju neosenčene, to jest sasvim bele.

Najtamnije površine, to su uglavnom površine gde su pune senke i senke na objektu.

Svetli tonovi. Ako su odsjaji mesta gde ne treba da senčite, onda su svetli tonovi najsvetliji tonovi koje treba osenčiti.

Ostali tonovi. Ostale tonove nije neophodno da obeležavate jer će oni, kada budete tačno naneli prethodna tri, postati očigledni. Ne komplikujte sa više od 4 tona uključujući i odsjaje jer su velike šanse da se skroz pogubite u toj mreži od linija i oblika.


TREĆI KORAK: Nacrtajte vašu mapu senčenja. Počevši od odsjaja, vrlo laganim pritiskom 2H olovkom. Počnite na vašoj skici da crtate i beležite površine pod različitim tonovima.

Kako budete nacrtali koju površinu, obeležite je slovom ili brojem. Ja sam svoje obeležio brojevima, pa su tako odsjaji broj jedan, svetli tonovi broj dva, a tamni broj četiri.

Mada sada više nije neophodno, na ostalim površinama stavio sam broj tri. Kada budete završili, skica treba da izgleda odprilike kao na crtežu dole.

Mapa Senčenja, kako napraviti

Vidite, cela skica sada izgleda malo zbrkano i neuredno, ali kada budete počeli da radite obrisaćete jedan po jedan sve brojeve ili slova i sve nepotrebne linije. Kada budete postali sigurniji i malo se priviknete da koristite mapu senčenja, slova i brojevi neće vam biti potrebni i lako ćete nanositi sve potrebne tonove grafita na svoje mesto.        


ČETVRTI KORAK: Sada vam je skica spremna za senčenje. Pre nego budete počeli da radite, poželjno je da napravite šemu olovaka koje ćete koristiti slično kao na slici dole-desno. 

Mapa senčenja, olovke

Nacrtajte na papir, na kome ćete raditi, četiri kvadratića, obeležite ih istim brojevima, odnosno slovima kao i na mapi, a zatim popunite kvadratiće grafitom odabranih olovaka i zabeležite broj olovke. 

Počnite da senčite prateći mapu koju ste napravili tako što ćete obrisati brojeve i linije na svakoj površini pre nego budete počeli da radite. Ja sam počeo prvo da popunjavam najtamnije površine, a zbog efekta sjajnosti koristio sam i papirne štapiće da bih razmazao grafit po papiru.

Naravno, vi možete da koristite drugu tehniku senčenja u zavisnosti od sklonosti i želja. Eksperimentišite što više sa tehnikama sve dok ne pronađete onu koja vam najviše odgovara. 

Nastavite pažljivo da senčite površinu po površinu onako kako ste obeležili na vašoj mapi senčenja. Kada pogrešite, slobodno koristite odgovarajuću gumicu da bi ispravili grešku i nastavite dalje sve dok ne budete zadovoljni rezultatom.

Mapa senčenja, kako napraviti

Na početku, tehnika mapa senčenja, verovatno će vas malo više zbunjivati nego što će vam pomagati, ali budite uporni i vežbajte ovu tehniku na različitim objektima sa različitim površinama i ubrzo ćete biti u stanju da sa lakoćom primećujete sve te nepravilne površine pod različitim tonovima i crtaćete sve realističnije crteže.

Nadam se da vam se ovaj tekst dopao i da vam je pomogao da povećate vaše crtačko umeće.


Vrati me sa Mapa Senčenja na Crtanje Olovkom 

Vrati me na Naslovnu
Novo! Komentari

Šta imate reći o onome što ste upravo pročitali? Napišite svoj komentar u označenom polju dole.


Naslovna / O meni / Polisa Privatnosti / Kontakt

Share this page:

Sponzor Sajta

Centar Equilibrio
  NE PROPUSTITE!  

Crtanje Desnom Stranom Mozga

Knjiga koja će vam pomoći da ovladate veštinom crtanja u pet koraka.