Crtanje Kontura Slobodnom
Rukom ili Precrtavanjem?

Niste pronašli ono što vas zanima? Unesite željeni pojam, a zatim kliknite dugme za pretragu.Kako su konture najčešći i najlakši način kako početi sa crtanjem, crtanje kontura, tačnije, što preciznije iscrtavanje kontura na papir je vrlo važno jer ćete tako kao prvo sebi uštedeti vreme koje biste izgubili na česte korekcije, kao drugo sam proces crtanja biće lakši i zabavniji i na kraju najvažnije - crtež će biti lepši.

Tačno crtanje kontura je takođe preduslov i za slikanje. Što je skica bolje nacrtana i vernija originalu to će slika biti lepša. I to je pravilo koje ne smete da zaboravite.

Konture i Crtanje

U zavisnosti od vaše namere i sklonosti, konture možete da stavite na papir na više načina. To možete da radite slobodnom rukom ili koristeći neku od metoda precrtavanja.

Moja preporuka je da isprobate sve načine precrtavanja i da vidite koji vam najviše odgovara ne zapostavljajući, pri tome, takozvano crtanje slobodnom rukom.


Slobodoručno Crtanje

Crtanje slobodnom rukom je svakako najprestižniji način ali to je za nekoga ko je tek počeo da savladava crtanje ujedno i najteži način. Ono zahteva malo više vežbe kako bi koordinirali poteze ruke koja drži olovku sa onim što vidite. Da bi lakše savladali veštinu crtanja slobodnom rukom potrebno je za početak da znate sledeće:

  • Šta je proporcija, zašto je to važno pri crtanju i kako izračunati srazmer;
  • Kako da merite dimenzije objekta koji želite da nacrtate i kako da te mere prenesete na papir.


Precrtavanje

Precrtavanje je najbrži i najjednostavniji način crtanja kontura. Ono je pogotovo pogodno za početnike jer ne zahteva posebnu veštinu crtanja i sve što treba da znate su načini na koji to možete da uradite.

Ali, nemojte misliti da precrtavaju samo početnici. Profesionalni likovni umetnici redovno koriste razno-razne metode za precrtavanje zato što tako dobijaju na vremenu, nacrtane konture biće tačna reprodukcija kontura objekta i, najvažnije, papir za crtanje ostaće čist i neoštećen od brisanja gumicom što je vrlo važno za krajnji rezultat.

Svakako najlakši način precrtavanja je onaj koji smo svi radili kao deca, a to je precrtavanje osnovnih linija sa originala na prozoru. Nažalost, ovaj način ima vrlo ograničenu upotrebu pa zato profesionalni umetnici koriste za to specijalne projektore i naprave kao što je Light box.

Postoji mnogo načina za crtanje kontura, to jest za precrtavanje osnovnih linija objekta. Neki su vrlo jednostavni dok drugi zahtevaju veštinu ili posebne uslove.

Na linkovima dole opisao sam nekoliko načina za precrtavanje koje i sam koristim i za koje znam da funkcionišu vrlo dobro.

Prva dva metoda "rade" na principu kopiranja, dok su druga dva načina precrtavanja pomoću mrežice.

Takozvani metod precrtavanje preko mrežice koristim dosta često, pogotovo za crtanje sa fotografije, jer je on idealna kombinacija između crtanja slobodnom rukom i prostog precrtavanja. Rezultati ovakvog načina crtanja kontura su poprilično tačne konture za relativno kratko vreme, a pri tom vi ipak crtate i preračunavate svo vreme gde treba koja linija da bude nacrtana vežbajuci tako vaše oko i ruku.

  • Precrtavanje preko mrežice nacrtane na originalu;
  • Precrtavanje preko mrežice nacrtane na providnoj foliji.

Ovaj metod precrtavanja, pomoću mrežice, može da se koristi i za uvećavanje (ili smanjivanje) crteža to jest za crtanje u razmeri.
Vrati me sa Crtanje Kontura na Naslovnu

Novo! Komentari

Šta imate reći o onome što ste upravo pročitali? Napišite svoj komentar u označenom polju dole.


Naslovna / O meni / Polisa Privatnosti / Kontakt

Share this page:

Sponzor Sajta

Centar Equilibrio
  NE PROPUSTITE!  

Crtanje Desnom Stranom Mozga

Knjiga koja će vam pomoći da ovladate veštinom crtanja u pet koraka.