Jednostavna Tehnika Crtanja
Pomoću Osnovnih Geometrijskih Oblika

Niste pronašli ono što vas zanima? Unesite željeni pojam, a zatim kliknite dugme za pretragu.


Ova tehnika crtanja je definitivno najbrži i najjednostavniji način za crtanje i skiciranje kojom pomoću osnovnih, jednostavnih geometrijskih oblika možete da crtate doslovno sve što želite sa lakoćom i uživanjem.

Svaki objekat koji vidite oko sebe - kuću, životinju, lice, brod, planinu, stablo i tako dalje lako se mogu nacrtati pomoću jedne ili kombinacijom od svega pet osnovnih oblika. Sve što vam je potrebno su kvadrat, krug, trougao, pravougaonik i oval (elipsu) - baš kao ovi na slici dole.

Crtanje pomoću geometriskih oblika

Njima možete da "uokvirite" svaki pojedinačni oblik ili svaki deo nekog kompleksnog oblika, a lepota ove tehnike crtanja je što vi SAMI odabirate geometrijski oblik ili oblike koje ćete upotrebiti.

Recimo, jas sam lampu na slici dole video kao kombinaciju trapeza (trapez je samo kombinacija pravougaonika i dva trougla), jednog malog pravougaonika vetrikalno postavljenog, jednog kruga i trougla za deo koji predstavlja list, jer ako niste primetili osnova lampe je porcelanska jabuka.

Vi možete da vidite ovu istu lampu kao kombinaciju nekih drugih oblika, recimo pravougaonik za abažur, kvadrat za osnovu, pravougaonik za list...sve jedno.

Važno je samo ono što kod vas funkcioniše, eto to je važno.

Crtanje pomoću geometriskih oblika
Crtanje pomoću geometriskih oblika

Kako biste uvežbali ovu tehniku crtanja na vašem papiru za vežbanje i skiciranje nacrtajte brzo i lagano nekoliko puta ove geometrijske oblike.

Ne gubite previše vremena na to koliko su tačni ovi oblici jer oni su ništa drugo nego jednostavne smernice. Samo vi nacrtajte svaki od ovih geometrijskih oblika u različitim veličinama i proporcijama i usredsredite se na to da ih crtate brzo i lako.

Pod "lako" mislim uz vrlo lagani pritisak olovkom na vašem papiru za crtanje jer nakon što odrade svoj zadatak ove linije treba da izbrišete.

Kako se koristi ova tehnika crtanja pri crtanju složenijih predmeta i oblika? Jednostavno.

Razložite ih u nekoliko osnovnih oblika.

Na slici dole je vrabac kojeg sam ja "razložio" u par krugova, trouglova i ovala. Nisam se previše trudio i siguran sam da ćete vi kada malo bolje pogledate sliku naći nova i verovatno bolja rešenja.

Crtanje pomoću geometriskih oblika
Crtanje pomoću geometriskih oblika

Jeste li? Super.

U tome je i poenta - sloboda izbora, a upravo to čini da ona bude jedna od najzabavnijih tehnika crtanja.

Ona daje slobodu da gledate na stvari na VAŠ način, što sa druge stane čini da crtanje bude još veće zadovoljstvo.

Prava vrednost ove tehnike crtanja, crtanja pomoću geometrijskih oblika, je u tome što relativno brzo i jednostavno može da se dobije tačnost ukupne proporcije svih elemenata u crtežu.

Uokvirite osnovne elemente onoga što ćete crtati geometrijskim oblicima i u istom momentu ćete primetiti - da li ste pogodili veličinu tih elemenata i objekata u celini ili ne.

Ukoliko niste zadovoljni, sve što treba da napravite je da prilagodite oblik ili veličinu datog geometrijskog oblika.

U kombinaciji sa Mojim Metodom za lakše crtanje imaćete pravu tehniku za crtanje koja vas nikad neće izneveriti i napraviće da vam crtanje bude lako i zabavno.

Uživajte!


Vrati me sa Tehnika Crtanja na Crtanje Olovkom

Vrati me na Naslovnu

Novo! Komentari

Šta imate reći o onome što ste upravo pročitali? Napišite svoj komentar u označenom polju dole.


Naslovna / O meni / Polisa Privatnosti / Kontakt

Share this page:

Sponzor Sajta

Centar Equilibrio
  NE PROPUSTITE!  

Crtanje Desnom Stranom Mozga

Knjiga koja će vam pomoći da ovladate veštinom crtanja u pet koraka.