Šta Zapravo Znači
Crtanje je Gledanje

Niste pronašli ono što vas zanima? Unesite željeni pojam, a zatim kliknite dugme za pretragu.


"Svo naše znanje potiče iz našeg opažanja"-Leonardo da Vinči

Umetnici i teoretičari slikarstva reći će vam Crtanje je Gledanje kada treba u jednoj rečenici da opišu srž tehnike crtanja.

Još će vam reći da, tokom crtanja, više od dve trećine vremena provode gledajući objekat koji crtaju, a ostatak na ono šta crtaju.

Gledaju kako bi što vernije preneli sve forme, linije, svetla i tamu sa objekta na svoj papir. Oni kopiraju oblik objekta onako kako ga oni vide, u tom, datom, momentu.

Tako da možemo reći umesto Crtanje je Gledanje da je crtanje zapravo kopiranje.

Istina je da umetnici ne vole tu reč, jer reč kopiranje ima negativnu konotaciju kada se koristi u kontekstu kreativnosti. Ona asocira na neinventivnost, čak i na krađu. Zato umetnici i svi koji stvaraju ne vole tu reč.

Ali crtanje je upravo to-kopiranje.

Albreht Duerer, naprava za kopiranje

Crtajući mi kopiramo na papiru lik određenog objekta, glavu ili telo čoveka, kuću, neku životinju ili pejzaž, sve jedno, mi kopiramo linije tog objekta na papir. Čak i kada crtamo apstraktne forme mi ustvari kopiramo slike iz naše mašte i stavljamo ih na papir.

Skoro svi veliki umetnici koristili su se razno-raznim metodama kopiranja. Počevši od slavnog Leonarda da Vinčija pa sve do Albrehta Duerera, najpoznatijeg nemačkog renesansnog slikara i teoretičara, koji je izumeo nekoliko vrlo uspešnih naprava i metoda za verno preslikavanje.(slika gore)

Kopiranje, Light box

Iznenadićete se koliko zapravo ljudi koristi princip precrtavanja i naprave za kopiranje prilikom svog kreativnog rada. Rade to slikari, crtači stripova, arhitekte, karikaturisti...i pri tome razvili su pravi arsenal koji koriste tokom procesa kopiranja.

Levo na slici je jedna od tih naprava, a to je takozvani Light box ili kutija sa svetlom na kojoj se stavlja slika onoga što želite da nacrtate, a preko nje papir. Dole na slici je Pantograf koi se koristi za precrtavanje u razmeri.

Na ovom sajtu naći ćete najprikladnije metode kopiranja koje možete da koristite kako bi lakše naneli osnovne obrise željenog objekta na vaš papir i tako olakšali početak rada.

Na sledećoj strani možete da pročitate kako sam ja "savladao" crtanje i kako možete vi da iskoristite moj metod kako bi lakše shvatili i savladali tehniku i više uživali dok radite svoje crteže.Vrati me sa Crtanje je Gledanje na O Crtanju

Vrati me na Naslovnu
Novo! Komentari

Šta imate reći o onome što ste upravo pročitali? Napišite svoj komentar u označenom polju dole.


Naslovna / O meni / Polisa Privatnosti / Kontakt

Share this page:

Sponzor Sajta

Centar Equilibrio
  NE PROPUSTITE!  

Crtanje Desnom Stranom Mozga

Knjiga koja će vam pomoći da ovladate veštinom crtanja u pet koraka.