Skica -
Plan Budućeg Crteža

Niste pronašli ono što vas zanima? Unesite željeni pojam, a zatim kliknite dugme za pretragu.


Crtež i skica su dve različite stvari isto kao što su crtanje i skiciranje dve različite akcije.

Crtanje i slikanje su akcije koje imaju kao krajnji cilj gotovo umetničko delo u vidu crteža to jest slike. Akciju crtanja počinjete sa namerom da napravite gotovo umetničko delo.

Dok je skiciranje, sa druge strane, rasterećeno te obaveze i daje slobodu u prikazu jer u skiciranju ničime niste ograničeni. Niste ograničeni odabirom olovke, možete pored obične grafitne olovke da skicirate i ugljenom, hemijskom olovkom, flomasterom ili bojicom. 

Svetionik, Skica

Niste ograničeni veličinom i pre svega kvalitetom papira na kome ćete skicirati (blokovi za skiciranje su mali uglavnom zbog lakšeg nošenja) niti ima pravila o tome kojom brzinom ćete to raditi ili brojem detalja koje ćete nacrtati.

Najvažnije je to što dok skicirate vi ste oslobođeni brige kakav će biti krajnji rezultat. Zato dok skicirate budite opušteni i oslobodite se svih ideja kako će na kraju izgledati ono što crtate i budite "cool" sve i da vaša kreacija uopšte ne liči originalu jer na kraju to je ono što je izašlo iz vas, to ste vi.

A ako vam se baš sviđa ono što ste nacrtali jednostavno nastavite dalje i napravite kompletan crtež.

U osnovi se skica koristi kao brzi zapis neke ideje za kasniju upotrebu. Onda ta ideja može da bude izvor novih, različitih ideja koje će na kraju da završe kao gotova dela.

Recimo meni se jedan svetionik jako dopao pa sam ga skicirao u svom bloku za skiciranje (slika gore desno). Uz skicu sam stavio i zapise o bojama i materijalima na svetioniku jer sam imao nameru da ga nacrtam drvenim bojicama. Mislim da je pametna ideja praviti zapise uz skicu jer nikad ne znate posle koliko vremena će vam ona zatrebati i te dopunske informacije biće vam od velike pomoći.

Nakon izvesnog vremena sam iskoristio tu skicu i nacrtao prvo taj isti svetionik grafitnim olovkama F, HB i B na papiru A4 formata u sasvim drugom opkruženju nego što je bio original (slika dole).

Svetionik, Crtež

Nisam odustao od ideje da ga nacrtam drvenim bojicama, a zapisi će mi pomoći da se podsetim detalja.

Pored modela po kome ćete raditi skica može takođe da bude i predmet proučavanja za buduće crteže i slike napravljena da na njoj istražujete mesto u kompoziciji, senke, boje, strukturu i proporciju. Ovo je pogotovo bitno ako radite delo koje traži mnogo vremena ili ako radite sa skupim materijalima.

Bez razlike koja će biti svrha vaših skica svi umetnici se slažu u jednome-skiciranje je vrlo važan deo u umetničkom razvoju.

Zato uvek imajte pri sebi jedan mali blok i olovku ;-)


Vrati me sa Skica na Crtanje Olovkom

Vrati me na Naslovnu

Novo! Komentari

Šta imate reći o onome što ste upravo pročitali? Napišite svoj komentar u označenom polju dole.


Naslovna / O meni / Polisa Privatnosti / Kontakt

Share this page:

Sponzor Sajta

Centar Equilibrio
  NE PROPUSTITE!  

Crtanje Desnom Stranom Mozga

Knjiga koja će vam pomoći da ovladate veštinom crtanja u pet koraka.