Brzi Način
Kako Nacrtati Anfas

Niste pronašli ono što vas zanima? Unesite željeni pojam, a zatim kliknite dugme za pretragu.


Pomoću ovog jednostavnog načina kako nacrtati anfas, možete relativno brzo i tačno da postavite sve elemente lica na svoje mesto, zadržavajući pri tome ono najvažnije, a to su proporcije.

Kada jednom budete postavili proporcije kako treba, onda samo treba da obratite pažnju na sitne detalje koji će dočarati izgled lika koji crtate.

Kako je cilj ovog alternativnog načina crtanja anfasa, da vežbajući steknete osećaj za proporcije lica, smatrajte ovo kao vežbu - kako nacrtati anfas.

Za ovu vežbu, pored papira za crtanje, trebaće vam jedna 2H olovka, jedna B olovka, komad gnjecave gumice i jedna vinil gumica.

Kako lako nacrtati anfas

Nacrtajte H-olovkom prvo granice na papiru. Zatim, nacrtajte dve linije u vidu krsta (kao na slici gore) pa podelite vertikalnu liniju na sedam delova, a horizontalnu liniju na pet delova iste dužine.

Kada treba da podelite neku liniju na više jednakih delova, biće vam lakše ako koristite krugove umesto crtica. Zbog punoće oblika, mnogo je lakše da primetite razlike u veličini krugova nego ako to radite sa crticama. Zato, umesto crticama, kada hoćete da podelite liniju na više jednakih delova, nacrtate na nju krugove istih dimenzija jedan pored drugog.

Povežite krajnje tačke ovako dobijenog krsta tako da dobijete jajasti oblik.

Pređite gnjecavom gumicom, kotrljajući je, preko krugova kako bi postali manje vidljivi. Ovo je poželjno da uradite da vam ove linije ne smetaju kako budete napredovali sa crtežom, samo pazite da ih ne obrišete skroz jer one služe kao mere.

Kako lako nacrtati anfas

Pre nego nastavite da radite vežbu kako nacrtati anfas, kako bi sebi olakšali posao, pogledajte ponovo proporcije lica u anfasu.

Sada, nacrtajte oči u granicama drugog i četvrtog kruga na horizontalnoj liniji. Tri mere (tri kruga) ispod vrha glave nalazi se linija obrva. Obeležite je i nacrtajte obrve.

Dve mere ispod linije obrva nalazi se osnova nozdrva, a nos je ovde širok približno jednu meru. Nacrtajte konture nosa počevši od obrva pa sve do osnove nozdrva kao na slici gore.

Kako lako nacrtati anfas

Nacrtajte usta približno jednu meru ispod nosa, to jest na pola puta od nosa do vrha brade nalazi se donja ivica donje usne. Zatim nacrtajte irise u očima pa onda uši, koje se nalze približno između linija obrve i nosa. I, na kraju, docrtajte vrat i obeležite liniju kose.

Sve ove linije uradite H-olovkom, pri tome pazite da ne pritiskate olovkom previše na papir jer ćete napraviti brazde na njemu. Ja sam, zbog bolje vidljivosti, na skicama ovde koristio B-olovku. Poželjno je da vi crtate ove pomoćne linije što je moguće lakše kako bi mogli da ih obrišete kada vam više ne budu potrebne.

Kako lako nacrtati anfas

Vežbajte ovaj način što je moguće više kako bi stekli dobar osećaj gde se koji element nalazi na licu, koliko površine bi trebalo da zauzme i u kom odnosu je sa drugim elementima.

Kada jednom budete zapamtili sve mere, biće vam mnogo lakše da se snalazite i da prenesete proporcije i u drugim pozicijama portreta pogotovo kada slobodoručno crtate glavu u poluprofilu. Ove iste mere proporcija važe takođe i kada crtate glavu u profilu.

Skicu, koju ste ovako dobili, neka vam bude osnov, ram na kome ćete nastaviti da radite dalje. Ovo je jedan vrlo dobar i brz način kako nacrtati anfas, tačnije kako postaviti osnove za jedan uspešan rad. Vežbu možete nastaviti popunjavajući ovu šemu sa nekim likom sa slike, knjige, časopisa ili sl.

Kruna neka vam bude rad na živom modelu. Zamolite nekoga, koga poznajete, da vam pozira, a ako nemate takvog onda stanite ispred ogledala i nacrtajte sebe. Prijatno ćete se iznenaditi rezultatom.


Vrati me sa Kako Nacrtati Anfas na Portret

Vrati me na Naslovnu
Novo! Komentari

Šta imate reći o onome što ste upravo pročitali? Napišite svoj komentar u označenom polju dole.


Naslovna / O meni / Polisa Privatnosti / Kontakt

Share this page:

Sponzor Sajta

Centar Equilibrio
  NE PROPUSTITE!  

Crtanje Desnom Stranom Mozga

Knjiga koja će vam pomoći da ovladate veštinom crtanja u pet koraka.