Kako Nacrtati Portret
Profil - Pogled sa Strane

Niste pronašli ono što vas zanima? Unesite željeni pojam, a zatim kliknite dugme za pretragu.


U crtanju, profil je prikaz čovekove glave gledane sa strane.

Isto kao i kada crtate portret u Anfasu, i ovde možete da upotrebite istu šemu proporcija kako bi postavili sve elemente lica na svoje mesto.

Ova šema koristi istu osnovnu meru kao i šema za crtanje lica u anfasu, a to je dužina oka.

Odnosno, jedna dužina oka, merenog od ugla do ugla, predstavlja jednu meru i kada kažemo da se neki element lica nalazi "dve mere iznad brade" onda se taj element nalazi dve dužine oka iznad brade.

Pre nego nastavim sa opisom šeme, želeo bih da vam skrenem pažnju na jednu stvar, a to je koliko malo mesta na našoj glavi, zapravo, zauzimaju karakteristike lica. Ako pažljivo pogledate sliku dole videćete da obrve, oči, nos i usta zauzimaju samo mali deo površine nacrtane glave, a uši se nalaze mnogo iza nego što bismo u prvi mah pomislili.

Ovaj fenomen je sasvim uobičajen, a stvar je u tome da zbog informacija koje dobijamo i šaljemo preko lica svi mi imamo tendenciju da preuveličavamo karakteristike lica i da ne primećujemo ostalu površinu glave.

Ovo je vrlo važno da znate i da zapamtite jer u protivnom, portreti, koje budete crtali u profilu, imaće "skraćene glave".

Kako Nacrtati Portret - Profil

Kao što vidite na slici gore, profil glave može da stane u ram od 7x7 mera tako što:

- 1.Od potiljka do vrha nosa, glava je široka sedam mera.

- 2.Od vrha glave do vrha brade, glava je visoka sedam mera.

- 3.Linija oka prolazi niz sredinu glave to jest nalazi se na pola puta od vrha brade do vrha glave.

- 4.Nos "izlazi" pola mere ispred prednjeg dela lobanje.

- 5.Prednji deo oka nalazi se jednu meru unutra u odnosu na vrh nosa.

- 6.Koren nosnica nalazi se na dve mere iznad brade.

- 7.Donja ivica donje usne nalazi se jednu meru iznad brade.

- 8.Uvo je visoko dve mere i nalazi se između linije obrve i linije korena nosnice. Uvo je široko jednu meru i njegov prednji deo nalazi se na četiri mere od vrha nosa to jest tri mere od potiljka.

- 9.Sa zadnje strane, vrat počinje na istoj liniji sa gornjom ivicom gornje usne.

Ovo su, uglavnom, sve osnovne proporcije glave predstavljene u profilu koje su vam potrebne da bi nacrtali portret u profilu.

Ponoviću ovde još jednom da je šema, koja je ovde predstavljena, samo jedan vodič kroz proporcije i razmeru čovekove glave i da varira od glave do glave jer svaka glava je malo drugačija. Pored toga, morate imati na umu da se proporcije dečje glave razlikuju od proporcija glava odraslih.

Međutim, kada govorimo o glavi odrasle osobe, razlike su često tako male da morate da budete jako pažljivi dok gledate i crtate kako bi dobili željeni rezultat, a to je portret veran originalu.

Na vama ostaje samo da dobro naučite ovu šemu i da vežbate što više možete.
Vežba:

Nacrtajte ovakvu mrežu od 7x7 kvadratića u što više primeraka i, prateći savete sa ove stranice, nacrtajte što je moguće više portreta u profilu.

Dok ne zapamtite dobro gde se koji element lica nalazi, crtajte portrete "idealnih" linija. Kada savladate proporcije onda počnite da eksperimentišete i crtajte različite karakteristike. Recimo, izdužite malo nos ili mu nacrtajte grbu ili mu spustite vrh prema dole, pa zatim igrajte se malo sa različitim pozicijama čela-široko, ukošeno, sa grbom iznad obrva itd. itd.

Posmatrajte ljude oko vas i isprobajte sve moguće kombinacije. Normalno, kada budete postali dovoljno komotni isprobajte sa na pravom liku, sa neke slike ili još bolje sa živog modela.

Najbolje je da vežbate na ukućanima dok gledaju TV, jer se tada, uglavnom, ne pomeraju.

Prijatna zabava.

Ukoliko vam ovo izgleda suviše komplikovano, probajte ovaj alternativni način crtanja profila.Vrati me sa Profil na Kako Nacrtati Portret

Vrati me na Naslovnu

Novo! Komentari

Šta imate reći o onome što ste upravo pročitali? Napišite svoj komentar u označenom polju dole.


Naslovna / O meni / Polisa Privatnosti / Kontakt

Share this page:

Sponzor Sajta

Centar Equilibrio
  NE PROPUSTITE!  

Crtanje Desnom Stranom Mozga

Knjiga koja će vam pomoći da ovladate veštinom crtanja u pet koraka.