Kako Nacrtati Nos

Niste pronašli ono što vas zanima? Unesite željeni pojam, a zatim kliknite dugme za pretragu.


Na ovoj stranici opisaću jedan način kako nacrtati nos. Iako se na ovom primeru radi o ženskom nosu u poluprofilu, ovu tehniku podjednako uspešno možete primeniti i kada crtate nos u anfasu i u profilu.

Ovde ću opet da ponovim da ne postoji magična formula za tačno crtanje delova lica, ili bilo čega drugog. Jednostavno, radi se o tome da budete dovoljno pažljivi i da primećujete sve detalje na datom predmetu, to jest objektu.

Pošto ste, verovatno, do sada primetili da je razmazivanje moja omiljena tehnika nanošenja grafita, želeo bih da vam skrenem pažnju da to nije jedina tehnika koja daje dobre rezultate.

Zato budite slobodni da eksperimentišete sa drugim tehnikama senčenja jer ćete jedino tako da otkrijete koja je "vaša" tehnika, šta vama najviše leži i u kojoj tehnici najviše uživate da crtate.


Vežba - Kako Nacrtati Nos

Za ovu vežbu biće vam potrebno par štapića za razmazivanje grafita, meka papirna maramica ili tufer, olovke 2H, HB i 2B, komad gnjecave gumice i par listova papira za kopiranje. 

Kada crtate, praktikujte da stavljate više listova jedan iznad drugog da vam se ne bi neravnine sa tabe ocrtavale na papir. 

crtanje olovkom, kako nacrtati nos

Najjednostavniji način da vežbate da crtate delove lica je da uzmete ogledalo i posmatrate vaše lice iz više uglova i da crtate ono što vidite. Ukoliko u ovom momentu ne možete da pronađete ogledalo, iskoristite fotografiju sa ovog primera. 

Ja sam odabrao za rad ženski lik u poluprofilu. Budući da nas u ovom slučaju interesuje jedino nos, povećao sam tu regiju kako bi mogli da vidite što više detalja (kliknite da bi povećali sliku).

                              . . .

1. Nacrtajte 2H olovkom konture šire regije nosa. Nemojte da zaboravite da bez razlike da li crtate ili slikate, prva i najvažnija stvar je da tačno prenesete konture objekta na vaš papir. Kada to budete odradili kako treba, onda ste vrlo blizu cilja, to jest tačan i uredan crtež.

Naravno, najbolje bi bilo da slobodoručno crtate konture. Za to treba samo redovno da vežbate, a u međuvremenu, dok se ne usavršite, možete da koristite i neku od metoda za prenošenje, to jest kopiranje. 

crtanje olovkom, kako nacrtati nos

2. Napravite zatim mapu obeležavajući na nosu površine koje su najtamnije i najsvetlije. Uradite to 2H olokom i gledajte da linije budu što tanje. Ja sam na ovom primeru radi bolje vidljivosti morao da stavljam deblje linije, ali kasnije to zadaje muke da se takve linije obrišu ili uklope u crtež. 

crtanje olovkom, kako nacrtati nos

3. Kako bi dobili prvi, osnovni ton, osenčite ravnomerno 2H olovkom širu površinu gde se nalazi nos, pazeći pri tom da vam ne ostanu praznine. Zatim papirnom maramicom ili tuferom, sa što manje stiskanja, razmažite grafit po toj površini.

Imajte na umu da, kada se radi o ovoj tehnici, što ravnomernije olovkom nanesete sloj grafita, to će vam lakše biti da ga razmažete u jednoličnom tonu.

crtanje olovkom, kako nacrtati nos

4. Budući da mi se jedan deo linija izgubio nakon razmazivanja grafita, ponovo sam, laganim linijama, nacrtao te linije jer su one važne da bi crtež bio realističan.

crtanje olovkom, kako nacrtati nos

5. HB olovkom nanesite grafit na mestima gde ste obeležili tamnije površine. I ovde važi isto pravilo- što ravnomernije i tačnije nanesete grafit to ćete imati manje problema prilikom razmazivanja.

crtanje olovkom, kako nacrtati nos

6. Papirnim štapićima razmažite grafit na ovim površinama dok ne dobijete tonove koje želite. Na mestima gde treba tonovi da budu tamniji jednostavno ponovo nanesite HB olovkom grafit i ponovo razmazujte. 

crtanje olovkom, kako nacrtati nos

7. Sada gnjecavom gumicom izvucite sve odbljeske i svetlije površine. Pomoću papirnih štapića razmažite grafit kako bi napravili privid stapanja susednih površina da bi sve izgledalo realistično.

crtanje olovkom, kako nacrtati nos

8. Ponovite korake 5 i 6 sve dok ne budete zadovoljni rezultatom. Kada postanete zadovoljni, ostavite na koji minut crtež pa mu se vratite i ponovo ga pogledajte sa svih strana. Istom metodom, pomoću štapića i gnjecave gumice, ispravite sve greške koje vidite.

crtanje olovkom, kako nacrtati nos

Da bi crtež bio što realističniji, dodajte par sitnih detalja, ukoliko ih ima, kao što su fleke na koži, dlačice, bore i tako dalje. I gotovi ste.

Nadam se da vam se vežba Kako Nacrtati Nos dopala i da vam je pomogla da povećate vaše crtačko umeće.


Vrati me sa Kako Nacrtati Nos na Portret

Vrati me na Naslovnu
Novo! Komentari

Šta imate reći o onome što ste upravo pročitali? Napišite svoj komentar u označenom polju dole.


Naslovna / O meni / Polisa Privatnosti / Kontakt

Share this page:

Sponzor Sajta

Centar Equilibrio
  NE PROPUSTITE!  

Crtanje Desnom Stranom Mozga

Knjiga koja će vam pomoći da ovladate veštinom crtanja u pet koraka.