Kako Nacrtati Uvo

Niste pronašli ono što vas zanima? Unesite željeni pojam, a zatim kliknite dugme za pretragu.


Seriju Delovi lica nastavićemo vežbom kako nacrtati uvo. Uši su vrlo interesantan objekat za crtanje, međutim, na prvi pogled izgledaju i poprilično nezgodno. Svi oni nabori, sve šupljine, zakrivljene ivice, sve to može jednom početniku da izgleda haotično i nemoguće za crtanje.

Ne paničite, ipak ima reda u tom haosu. Ovde moram priznati da sam ovaj štos našao na netu i to, ni manje ni više, nego kao savet profesionalnih umetnika. Oni su smislili jedan vrlo originalan način kako zapamtiti oblik uveta.

Pre nego vam otkrijem ovu "tajnu" i nastavimo dalje sa vežbom kako bi se lično uverili da stvar funkcioniše, uzmite svoj pribor za crtanje i smestite se udobno. Za vežbu Kako Nacrtati Uvo trebaće vam par štapića za razmazivanje grafita, meka papirna maramica ili tufer, olovke 2H, HB i 2B, komad gnjecave gumice, komad vinil gumice i par listova papira za crtanje na kojima ćete vežbati.  

Važna stvar, koju treba da znate pre nego počnete, je da budete svesni gde se uši nalaze na glavi. Zato je poželjno da se još jednom podsetite da se, gledano u anfasu, uši nalaze između gornje ivice obrva i donje ivice nosa, a gledano u profilu one leže odmah iza vilice.


Kako zapamtiti oblik uveta

Jednostavan način kako zapamtiti oblik i kako nacrtati uvo je pomoću znaka pitanja "?" i slova ipsilon "y". Oblik spoljašnje ivice uveta podseća na znak pitanja, a gde je tačka kao resica uveta. Dok onaj unutrašnji deo, koji na prvi pogled izgleda tako neobično savijen, podseća na slovo ipsilon. (slika dole)

Kako Nacrtati Uvo - Olovka

Eto vidite da je ovo vrlo lako i vrlo originalno. Ajde sada da vidimo kako to funkcioniše u praksi, a kao model za rad uzeću uvo sa slike.


Kako nacrtati uvo

1. Počnite tako što ćete laganim pritiskom 2H olovkom nacrtati spoljne konture uveta. Drugim rečima, nacrtajte znak pitanja pazeći pri tome na dimenzije i proporcije uveta, odnosno pazite da uvo ne bude ni preširoko ni pretanko. Takođe obratite pažnju na ugao uveta, jer je gornji deo uva, gledano iz profila, uglavnom blago nakrivljen prema pozadi. 

Kako Nacrtati Uvo - Olovka

2. Nacrtajte zatim sve one forme unutar uveta. Obratite pažnju gde počinje i gde završava onaj "y" oblik, gde se zakrivljuje, koliko je debeo, pod kojim uglom je u odnosu na ostale delove i tako dalje. Vrlo je važno, u ovom delu, da nacrtate što verniju skicu, jer od ovog koraka pa nadalje počinje senčenje i, ukoliko pogrešite, moraćete da brišete velike delove ili da počnete sve iz početka.

Kako Nacrtati Uvo - Olovka

3. Kada budete postali zadovoljni sa skicom, sledeći korak je da napravite mapu, to jest da obeležite na crtežu gde se nalaze najtamnije i najsvetlije površine. Nemojte preterivati sa previše linija jer na kraju cela ta mreža može da vas zbuni, ali nemojte ni previše da uprostite stvar, pogotovo ne sa punom senkom.

Ako vam zadaju muke sve te linije kada pravite mapu senčenja, radi lakšeg raspoznavanja, crtajte ih linijama različite debjine. Za obeležavanje najtamnijih delova koristite debele linije, a za najsvetlije površine koristite vrlo tanke linije.

Kako Nacrtati Uvo - Olovka

4. Razdvojte svetle od tamnih površina. Bez previše stiskanja, ispunite 2B olovkom sve najtamnije površine koje ste obeležili. U ovom delu ostavite sve polutamne površine kakve jesu i skoncentrišite se samo na najtamnije. Kada budete tačno popunili sve najtamnije površine i izdvojili sve najsvetlije, odmah ćete prepoznati koje površine treba da budu polutamne.

Kako Nacrtati Uvo - Olovka

5. U ovom delu, kako bih naneo osnovni ton, ja sam 2H olovkom osenčio ceo crtež. Tako, pored toga što dobijem jedan dobar deo polutonova, vrlo mi je lakše da izvučem i sve odsjaje i svetle površine. 

Kako Nacrtati Uvo - Olovka

6. U zavisnosti od toga u kom delu sam radio, vinil gumicom ili gnjecavom gumicom izvukao sam sve svetle površine. Sada na red dolaze i polutamne površine. HB olovkom popunite sve ove površine bez preteranog nanošenja grafita. 

Bolje je da proces stavljanja, raznošenja i brisanja grafita ponovite više puta jer tako smanjujete šansu da upropastite crtež ako odjednom stavite previše grafita na pogrešno mesto. Takođe, crtež rađen po ovom principu, u više slojeva, dobija na dubini i kvalitetu.

Kako Nacrtati Uvo - Olovka

7. Ponavljajte prethodni korak, to jest stavljajte grafit, razmažite ga i ispravljajte greške gnjecavom gumicom sve dok ne postanete zadovoljni rezultatom. Sada, kako bi dobili što realističniji crtež, nacrtajte i dlake koje vire iz uveta, mladeže i fleke na koži. I gotovi ste. 

Kako Nacrtati Uvo - Olovka

Nadam se da vam se vežba Kako Nacrtati Uvo dopala i da vam je pomogla da povećate vaše crtačko umeće.


Vrati me sa Kako Nacrtati Uvo na Portret

Vrati me na Naslovnu
Novo! Komentari

Šta imate reći o onome što ste upravo pročitali? Napišite svoj komentar u označenom polju dole.


Naslovna / O meni / Polisa Privatnosti / Kontakt

Share this page:

Sponzor Sajta

Centar Equilibrio
  NE PROPUSTITE!  

Crtanje Desnom Stranom Mozga

Knjiga koja će vam pomoći da ovladate veštinom crtanja u pet koraka.