Kako Nacrtati Portret
Anfas - Pogled Spreda

Niste pronašli ono što vas zanima? Unesite željeni pojam, a zatim kliknite dugme za pretragu.


Portret čovekove glave gledan (nacrtan) sa prednje strane zove se još i Anfas ili an fas. Ova reč je francuskog porekla (en face) i u slobodnom prevodu bi značila "u licu".

Pre nego nastavite dalje sa ovom lekcijom, molim vas da ponovo pročitate stranicu "Merenje" kako bi potvrdili sebi da znate šta je to reper mera jer, da bi ste nacrtali portret glave pravilno, vrlo je važno da naučite i shvatite osnovnu građu i proporcije čovekove glave.

Isto kao i za sve drugo, kada crtate portret možete da koristite dimenziju jednog dela lica ili tela kao reper meru kojom ćete odrediti sve ostale mere.

Za crtanje portreta čovekovog lica umetnici su još davno otkrili da je okoidealna reper mera, pa su napravili šemu lica, gde pomoću dužine oka mogu tačno da se odrede sve ostale karakteristike lica.

U nastavku teksta, zbog pojednostavljivanja umesto izraza "dužina oka" koristiću izraz "mera", a vi ćete znati da je jedna mera jednaka jednoj dužini oka, merenog od ugla do ugla.

Uz napomenu da je ova šema samo opšti vodič kroz proporcije i razmeru lica i da varira od glave do glave. Svako lice je malo drugačije, svaka glava je drugačija. Razlike su međutim često tako male da morate da budete jako pažljivi dok gledate i crtate kako bi lik, koji crtate, ličio na original.

Kako Nacrtati Portret-Anfas

Zbog važnosti informacija koje dobijamo od ostalih ljudi preko njihovog izraza lica, a pre svega od očiju, gotovo svako ko prvi put crta portret ima tendenciju da preuveliča karakteristike lica. Pa tako najčešće, kada prvi put slobodoručno crtamo portret, na njemu dominiraju oči, usta i nos, a obraza i čela skoro da nema.

U stvarnosti to nije tako, naprotiv. Kao što možete da vidite na slici gore, karakteristike lica to jest oči, obrve, nos i usta zauzimaju oko 1/3 (jedna trećina) celokupne površine glave gledane u anfas. Ovo treba da upamtite ako želite da crtate slobodoručno portrete jer u protivnom kao rezultat imaćete portrete predimenzioniranih usta i očiju.


Linija očiju:

Kako Nacrtati Portret-Anfas

Prva važna stvar koju morate da imate na umu je da LINIJA OČIJU PROLAZI KROZ SREDINU GLAVE gledane u anfas. Iako se to na prvi pogled čini neverovatno, oči se nalaze na pola puta visine od vrha glave do vrha brade. Ovo takođe ima veze sa predhodno rečenim da zbog važnosti informacija koje dobijamo i šaljemo preko očiju, svi mi imamo tendenciju da ignorišemo vrh glave gde "nema ničega sem čela i kose".


Visina glave-proporcije i karakteristike gledane u anfas:

Kako Nacrtati Portret-Anfas

- 1.Visina glave, od vrha lobanje do vrha brade, iznosi sedam mera, to jest dužina oka.

- 2.Linija kose se nalazi na jednoj meri ispod vrha glave.

- 3.Glava je najšira na oko dve mere od vrha glave.

- 4.Obrve su smeštene na tri mere ispod vrha glave, uz napomenu da se kod žena obrve nalaze malo višlje nego kod muškaraca.

- 5.Koren nosa počinje na liniji obrva, a završava dve mere ispod. Od vrha korena do osnove nosnica, nos je dug dve mere.

- 6.Uši su duge dve mere. Vrh ušiju se poklapa sa linijom obrva, a resice završavaju na istoj liniji gde završava nos.

- 7.Donja ivica donje usne se nalazi na jednoj meri višlje od vrha brade.


Širina glave-proporcije i karakteristike gledane u anfas:

Kako Nacrtati Portret-Anfas

- 1.Najširi deo glave nalazi se dve mere ispod vrha glave i tu je glava široka tačno 5 mera to jest dužina oka.

- 2.Razmak između očiju je jednak jednoj dužini oka, merenog od ugla do ugla.

- 3.U svom najširem delu nos je širok jednu meru i poravnjan je sa linijama unutrašnjih uglova oka.

- 4.Vrat je širok oko tri mera i poravnjan je sa linijama spoljnih uglova oka. Kod muškaraca vrat često prelazi granice ovih linija.

Ovako ukratko izgleda šema za crtanje profila. Na prvi pogled izgleda malo komplikovano ali, verujte mi, uopšte nije tako i samo nakon dva-tri čitanja i pokušaja zapamtićete sve elemente ove šeme.

Mada postoje i druge, preciznije i složenije šeme, koje se koriste pri crtanju portreta u anfas, ova šema (slika dole) je idealan spoj tačnosti i jednostavnosti. Sve što treba da upamtite je da je to mreža 7x5 mera dužine oka i, kao što ćete videti, ovaj isti princip se takođe koristi i pri crtanju portreta u profilu.

Kako Nacrtati Portret-Anfas

Kako bi uvežbali mozak da pravilno percepira proporcije lica vro poželjno je da vežbate crtanje portreta u anfas na ovakvoj jednoj šemi.

Vežba:

Na prazan list papira nacrtajte mrežu od 7x5 kvadratića. Ako želite da vam mreža bude savršeno tačna, onda slobodno koristite lenjire i trouglove za crtanje.

Zatim, prateći savete sa ove stranice, nacrtajte sve karakterstike lica prema zadatim proporcijama. Za početak crtajte samo konture lica, bez nanošenja senki. Kada vam crtanje proporcija lica postane rutina, pokušajte da osenčite portret, a kao model za senčenje uzmite neko lice iz, recimo, novina.

Kada budete sigurni da ste upamtili gde šta sve stoji na licu, možete da koristite i neki od alternativnih metoda kako nacrati anfas jer na njima je samo pristup drugačiji, a odnos proporcija ostaje isti.

Prijatna zabava.


Vrati me sa Anfas na Kako Nacrtati Portret

Vrati me na Naslovnu

Novo! Komentari

Šta imate reći o onome što ste upravo pročitali? Napišite svoj komentar u označenom polju dole.


Naslovna / O meni / Polisa Privatnosti / Kontakt

Share this page:

Sponzor Sajta

Centar Equilibrio
  NE PROPUSTITE!  

Crtanje Desnom Stranom Mozga

Knjiga koja će vam pomoći da ovladate veštinom crtanja u pet koraka.