Kako Nacrtati Oko

Niste pronašli ono što vas zanima? Unesite željeni pojam, a zatim kliknite dugme za pretragu.


"Oči su ogledalo duše" - narodna poslovica

Zašto sam napisao stranicu Kako Nacrtati Oko? Zato što su oči ogledalo duše. One odaju ne samo karakter osobe nego i njeno momentalno duhovno i emocionalno stanje.

Tuga, nervoza, briga, ravnodušnost, strah, sve to možete pročitati na očima osobe koju posmatrate. Oči su kao otisci prsta i, iako to na prvi pogled ne izgleda tako, one su poprilično unikatne kod svakog od nas.

Budite vrlo pažljivi kada crtate nečije oči, posmatrajte pažljivo, dobro proučite svaku karakteristiku oka sve dok vam to ne postane navika. 

Iz ličnog iskustva znam da, jedna od osnovnih grešaka početnika u crtanju, kada crtaju oči, je ta što koriste jedan te isti bademasti oblik za sve likove. Vrlo pogrešno, a rezultat toga je da gotovo svi likovi izgledaju skoro isto.

Zato zapamtite - crtajte ono što vidite, ne ono što mislite da vidite! 


Onda, kako nacrtati oko?

Naravno da ne postoji magična formula kako nacrtati oko, međutim i pored toga što je svako oko unikatno, postoje detalji koji karakterišu sve oči, a cela stvar je u tome da postanete svesni tih delova i detalja, da počnete da gledate razliku u svakom oku upravo u tim detaljima na način kao što to rade umetnici.

Ja ću vam samo skrenuti pažnju na neke karakteristike oka, par detalja za koje smatram da treba da postanete svesni da su tu i da obratite pažnju kada ih crtate, jer kada ih budete uneli u crtež, oči koje crtate izgledaće mnogo realističnije. 


Delovi i karakteristike oka 

Na slici dole obeležio sam delove oka i neke karakteristike na koje smatram da je potrebno da obratite pažnju dok ih crtate.

Ovde moram da napomenem da ovo nisu jedine karakteristike na koje treba obraćati pažnju, ali za početak su sasvim dovoljne, a kako budete napredovali sami ćete početi da primećujete sve više detalja.


Delovi Oka

Obrve-mogu biti u različitim oblicima, boji i gustini. Kod žena su generalno višlje postavljene nego kod muškaraca, a nekima su pravi zaštitni znak po kome ih prepoznajemo. 

Iris-je obojeni, kružni deo u čijem se centru nalazi zenica. Interesantna karakteristika irisa je to što je on unikatan, to jest, isto kao i otisci na prstima, ne postoje dva čoveka koji imaju istu strukturu, boju i oblik irisa.

Kada ga crtate, uvek vrlo pažljivo posmatrajte iris i pokušajte da "vidite" što više detalja na njemu koje možete preneti na papir. 

Zenica-je crna tačka u centru irisa. Ona je okrugla i menja veličinu u zavisnosti od količine svetlosti koja dopire do nje. Što manje svetlosti ona je sve veća i obrnuto. Takođe, stres i strah deluju na veličinu zenice.

Najčešća greška-nemojte da je crtate velikim pritiskom olovke. Ako pritiskate olovku previše izgužvaćete papir na tom mestu, a to izgleda ružno. 

Beonjača-je onaj ostali, beli deo očne jabučice. Ono što treba da znate kada je crtate je to da beonjača nije najsvetliji deo na crtežu. Koliko god vam se to činilo čudno, pogledate li malo bolje videćete da ona na sebi ima senke, krvne sudove, a kod nekih je čak malo žućkasta. Najsvetliji delovi su najčešće odsjaji. Zato uvek morate pažljivo da osenčite beonjaču kako ne bi bila ni pretamna, a ni čisto bela.

Odsjaj-jedna vrlo važna karakteristika koju ne smete nikako zapostaviti. Odsjaj u oku nastaje kada se svetlost iz okoline odbije od površine oka. Vrlo pažljivo posmatrajte oblik i karakteristike odsjaja jer on pravi nacrtane oči da izgledaju kao žive. U svakom slučaju potrudite se da ga nacrtate što vernije.

Kapci-su još jedna stvar na kojoj početnici vrlo malo obraćaju pažnju. Važna stvar koju treba da znate kada ih crtate je to da kapci imaju neku određenu debljinu, pa tako imaju i ivice sa kojih rastu trepavice.

Trepavice-treba biti malo strpljiv i pažljiv sa tim malim dlačicama koje rastu na ivicama oba kapka. Najčešća greška pri crtanju je ta što se crtaju kao da rastu sa unutrašnje ivice kapka, pa tako izgledaju kao da rastu iz samog oka. Obratite pažnju, one rastu na spoljnoj ivici oba kapka, a gornje trepavice su duže i gušće od donjih. 

Ugao oka-je takođe jedan detalj koji mnogi početnici previde i zaborave da ga nacrtaju. To je takođe jedna karakteristika koja ume da bude dosta unikatna kod svakog čoveka i pravi da oči koje crtate izgledaju poprilično realistično.


Kako sve to staviti na papir

Najjednostavniji način da posmatrate nečije oko je da uzmete ogledalo i posmatrate vaše oči iz više uglova.

Ako ne možete da pronađete ogledalo, iskoristite fotografiju dole (kliknite da bi uvećali sliku)

Kako nacrtati oko

Smestite se udobno, uzmite više komada običnog papira za kopiranje, jednu HB, jednu 2B olovku, komad gnjecave gumice i jednu vinil gumicu za brisanje.

Kada crtate oči, najbolje bi bilo da posmatrate širu regiju oka, uključujući i obrve kao jednu celinu jer su one upravo to-jedna celina i uvek počnite tako što ćete prvo napraviti skicu oka i obrve.

1. Ja sam laganim pritiskom 2B olovke napravio skicu i nacrtao konture oka i obrve. U ovom delu sam još obeležio i konture zenice, tamniju površinu na irisu oko zenice i odsjaje iznad zenice, u uglu oka i na ivici donjeg kapka.

Nemojte preterivati sa detaljima, jer suviše linija za početak može da vas zbuni. Dodaćete sve detalje kasnije tokom rada. Postavite li tačno osnovne linije na svoje mesto, već ste odradili najveći deo posla.

Kako nacrtati oko

2. Ja sam postavio prvi sloj grafita po celoj površini razmazujući grafitni prah tuferom (pamučni jastučić za skidanje šminke) da bih dobio osnovni ton. Na slici dole to se i ne vidi baš najbolje, ali on je tu.

Grafitni prah možete napraviti stružeći nožićem grafitno srce 2B ili mekše olovke na komad papira pa ga zatim pokupite tuferom i nanesite na papir. Naravno, vi možete da odaberete neki drugi način senčenja.

Kako nacrtati oko

3. Gnjecavom gumicom očistite grafit sa svih površina gde su odsjaji. To su odsjaji u oku iznad zenice, na ivici donjeg kapka, u uglu oka i tako dalje. Budite pažljivi i pokušajte da primetite gde sve ima odsjaja.

Kako nacrtati oko

4. Sada 2B olovkom osenčite prvo zenicu, a zatim i sve tamnije delove kao što su ivica na gornjem kapku, gornja ivica kod ugla oka i senka na irisu koja nastaje od gornjeg kapka.

Kako nacrtati oko

5. Nacrtajte HB olovkom zrakaste linije na irisu koje se protežu od zenice prema ivici irisa. Pogledate li bolje videćete da te linije, zbog prirode oka, izgledaju blago zakrivljene pa ih i vi tako crtajte. Nemojte preterivati sa gustinom i debjinom ovih linija, napravićete potrebne korekcije kasnije. Na kraju 2B olovkom pojačajte senke na tamnijoj površini na irisu u delu oko zenice.

Kako nacrati oko

6. Nacrtajte zatim HB olovkom onaj tamniji prsten na spoljnoj ivici irisa. Najbolje je da to odradite kratkim, zbijenim crtama povlačeći olovku od ivice prema centru, a zatim pažljivo nacrtajte samu kružnicu irisa punom linijom.

Kada to završite, gnjecavom gumicom pokupite višak grafita sa beonjače tamo gde su one svetle, ostavljajući delove koji su pod senkom. 

Kako nacrtati oko

7. Sada sledi senčenje. Uzmite HB olovku i laganim zrakastim pokretima osenčite onu tamnu površinu u sredini irisa oko zenice. Istom olovkom nastavite kružnim pokretima da senčite sve tamnije površine koje vidite, kao što su delovi gornjeg i donjeg kapka, ugao oka i tako dalje. 

Zatim pažljivo posmatrajte ivice oba kapka da bi naneli pravi ton, jer kada budete počeli da crtate trepavice nećete više moći tu da ispravljate, a da ne zamrljate. Budite pažljivi i napravite sve potrebne korekcije u ovom delu.

Na kraju blago osenčite beonjače na mestima gde su tamnije i na mestima gde ima senke. Nacrtajte i par fleka na beonjači i malo krvnih sudova koji se vide. Ako negde preterate, korigujte gnjecavom gumicom.

Kako nacrtati oko

8. Kada budete sasvim zadovoljni kako ste postavili sve senke i odsjaje onda je pravo vreme da nacrtate trepavice. Pošto su gušće i tamnije, za gonje trepavice ja sam koristio 2B olovku. Trepavice crtajte pomoću kratkih, zakrivljenih linija prateći njihov pravac rasta.

Postavite olovku na mesto gde se nalazi koren pa brzim pokretom povucite olovku u pravcu rasta istovremeno olabavljujući pritisak. Tako ćete dobiti deblje crte pri dnu, a tanje pri vrhu isto kao i prave dlake.

Kako nacrtati oko-trepavice

9. Istom tehnikom ali HB olovkom nacrtajte i donje trepavice. Da napomenem još jednom-trepavice rastu sa spoljnje ivice gornjeg i donjeg kapka, a nikako na sredini i još manje sa unutrašnje ivice kapka. Pazite jer je ovo česta greška kada se crtaju oči, a izgleda ružno, kao da trepavice rastu iz same beonjače. 

Kako nacrtati oko-trepavice

10. Ostala je još obrva. Koristite 2B olovku i istom tehnikom kao i za trepavice nacrtajte obrvu. Pratite pravac rasta imajući pri tome u vidu da dlake na obrvama ne rastu po celoj površini u istom smeru.

Na primeru koji sam radio vidite da dlake na obrvi počinju da rastu u pravcu gore-desno, u sredini, u centralnom delu rastu desno, a u gornjem delu dole-desno. Zatim nastavljaju samo dole-desno i na kraju, one najmanje, rastu prema pozadi.

Kako nacrtati oko-obrve

11. Za kraj, nacrtajte i par fleka koje se vide na koži ispod oka i još sitnih detalja kao na primer mladeži, ožiljci, ukoliko ih ima.

Kako nacrtati oko-vežba

Crtež je gotov. Pogledajte još jednom i ako treba popravite sitne nedostatke, ali znajte da u ovom stadijumu možete više da pokvarite nego da popravite.

Nadam se da vam se vežba Kako Nacrtati Oko dopala i da vam je pomogla da povećate vaše crtačko umeće.


Vrati me sa Kako Nacrtati Oko na Portret

Vrati me na Crtanje i Slike

Novo! Komentari

Šta imate reći o onome što ste upravo pročitali? Napišite svoj komentar u označenom polju dole.


Naslovna / O meni / Polisa Privatnosti / Kontakt

Share this page:

Sponzor Sajta

Centar Equilibrio
  NE PROPUSTITE!  

Crtanje Desnom Stranom Mozga

Knjiga koja će vam pomoći da ovladate veštinom crtanja u pet koraka.