Senčenje -
Tehnike Crtanja Senke

Niste pronašli ono što vas zanima? Unesite željeni pojam, a zatim kliknite dugme za pretragu.


Akcija stavljanja, to jest crtanja senke zove se senčenje.

Postoji par "osnovnih" tehnika za nanošenje senke o kojima će ovde uglavnom biti reči.

Najčešće ćete, dok crtate, koristiti kombinacije ovih tehnika, a ukoliko ih dobro savladate, biće vam sasvim dovoljna samo jedna ili eventualno dve tehnike da nacrtate sve što hoćete.

Do sada sam imao prilike da vidim puno prelepih crteža nacrtanih samo jednom ili kombinacijom dve tehnike.Šrafiranje:

Serija tankih, paralelnih linija, povučenih istim pritiskom olovke na papir da bi se stvorila iluzija senke.

Šrafiranje senčenje

Na mesta koja treba da budu tamnija od ostalih osenčenih površina napravite ove linije gušće smanjujući razmak između linija ili povlačeći nove linije preko već nacrtanih linija.

Mada se ova tehnika smatra kao "osnovna" i najjednostavnija ona uopšte nije jednostavna i traži mnogo prakse i vrlo mirnu ruku kako bi se savladala. Ali kada je jednom budete savladali nagrada dolazi u vidu vašeg ličnog stila.

Naime, šrafiranje i unakrsno šrafiranje su kao lični potpis i skoro je nemoguće da neko ima isti stil kao i vi. Način na koji linije počinju, završavaju, ugao pod kojim su povučene itd. sve će to biti vaš i samo vaš stil koji će biti prepoznatljiv.
Unakrsno Šrafiranje:

Kada nacrtate novi sloj paralelnih linija, unakrsno pod određenim uglom, preko već šrafirane površine dobijate unakrsno šrafiranje.

Unakrsno šrafiranje

Tonovi se dobijaju tako što ćete nacrtati još jedan sloj paralelnih linija na potrebnu površinu pod nekim uglom u odnosu na prethodna dva sloja. Ako je potrebno, možete da nacrtate i četvrti sloj pod različitim uglom u odnosu na ostala tri sloja.

Ova tehnika savršeno se nadopunjuje sa tehnikom šrafiranja dajući vam beskrajne mogućnosti za senčenje ali, isto kao i za šrafiranje, treba da imate mirnu, izvežbanu ruku jer ova tehnika zahteva još veću kontrolu nad pritiskom olovke dok povlačite linije.
Škrabanje iliti žvrljanje:

Nevezani, beskrajni niz malih kružića nasumice nacrtanih na mestima gde treba da se nacrtaju senke.

Škrabanje, žvrljanje, Senčenje pomoću

Poprilično jednostavan i brz način za senčenje i idealan za dobijanje nekih interesantnih tekstura. Tonovi se dobijaju tako što ćete škrabati ponovo preko već naškrabane površine na ona mesta koja treba da budu tamnija.
Tačkanje iliti Punktiranje:

Efekat senke se dobija stavljanjem puno, puno tačaka na papir. Olovku treba da držite svo vreme tačno uspravnu u odnosu na papir jer ćete u suprotnom, umesto tačkica, dobijati kratke crtice. Tonovi se dobijaju tako što na površine koje treba da budu tamnije stavljate više tačaka.

Punktiranje, senčenje pomoću

Ova tehnika za senčenje zahteva najviše vremena ali mogu se dobiti neki vrlo lepi i interesantni efekti.
Kompletno Popunjavanje Grafitom:

Crtanje finih linija, laganim pokretom ruke napred-nazad, tako da olovka svo vreme klizi preko papira za crtanje popunjavajući potpuno grafitom željenu površinu papira.

Senčenje

Ako volite foto-realističan stil, onda vežbajte i koristite ovu tehniku jer ovom tehnikom za senčenje možete postići glatki prelaz između tonova isto kao u stvarnosti.

Tonove u ovoj tehnici možete da dobijate na različite načine počevši tako što ćete prelaziti još jednom preko već nanetog sloja ili povećavajući i smanjujući pritisak na vrh olovke kako bi dobili željeni ton, razmazivanjem pomoću pribora za razmazivanje , pa sve do promene olovke to jest korišćenjem olovaka različite tvrdoće.

Ako radite u ovoj tehnici morate voditi računa da ne ostavljate tamne linije na nasenčenoj površini i na ivicama. Ako vam se to dogodi izbrišite lagano liniju vinil gumicom ili podignite višak grafita gnjecavom gumicom.

Korekcije, takođe, možete da pravite i pomoću vašeg pribora za razmazivanje.

Svakako da tu ne završavaju tehnike za nanošenje senke. Možete da pravite kombinacije svih ovih tehnika, da izmišljate nove kombinacije i tehnike, a granica će biti samo vaša mašta.

Ukoliko još ne znate kako i gde naneti pravi ton grafita na crtežu, onda od velike pomoći biće vam tehnika Mapa Senčenja. Vrlo jednostavno, u četiri koraka, naučićete kako da napravite mapu tonova i kako da ih tačno nanesete na papir.


Vrati me sa Senčenje na Senke

Vrati me na Naslovnu

Novo! Komentari

Šta imate reći o onome što ste upravo pročitali? Napišite svoj komentar u označenom polju dole.


Naslovna / O meni / Polisa Privatnosti / Kontakt

Share this page:

Sponzor Sajta

Centar Equilibrio
  NE PROPUSTITE!  

Crtanje Desnom Stranom Mozga

Knjiga koja će vam pomoći da ovladate veštinom crtanja u pet koraka.