Olovka

Niste pronašli ono što vas zanima? Unesite željeni pojam, a zatim kliknite dugme za pretragu.


Već vekovima olovka je najpopularniji slikarski pribor, počevši prvobitno kao srebrna šipka da bi kasnije za crtanje, prvenstveno zbog cene, bile korišćene olovne šipke odakle i dolazi opšti naziv za skoro svaki vid pisaljke na ovim prostorima, a to je-olovka.

Grafitne olovke u gruboj varijanti su se pojavile u 17 veku, a forma olovke kakvu mi poznajemo, grafitno srce omotano mekim drvetom, su počele da se koriste tek početkom 19 veka.

Osnovna karakteristika svih grafitnih olovaka je tvrdoća grafita.

Grafitno srce u osnovi je mešavina grafita i gline i u zavisnosti od količine gline u sebi ono ostavlja svetliji ili tamniji trag.

Tvrdoća olovaka

Ovaj odnos gline i grafita deli olovke na tvrde, koje nose oznaku H i ostavljaju svetliji trag, neutralne odnosno srednje sa oznakama F i HB i meke sa oznakom B koje imaju više grafita u sebi i ostavljaju tamniji trag. Broj pored slova označava stepen tvrdoće.

Grafitne Olovke

Za crtanje se koriste uglavnom takozvane drvene olovke (grafitno srce omotano mekim drvetom) koje se mogu naći u svim postojećim stepenima tvrdoće i koriste se za skiciranje, popunjavanje i crtanje sitnih detalja. (Slika gore br.1).

Za popunjavanje većih površina i crtanje na velikom papiru koristi se grafit presvučen plastičnom folijom (br.3) i grafitne šipke (br.2).

Budite pažljivi sa ovakvim komadima grafita jer se relativno lako lome.

Tehničke ili još poznatije kao patent olovke (br.4) koriste se za crtanje finih detalja i praktične su zato što ne traže stalno oštrenje tako da možete ostati više vremena koncentrisani na ono što radite.

Tehničke olovke, Ugalj u Olovci

Olovke sa srcem od drvenog ugljena ostavljaju intenzivni crni trag i koriste se kako medijum sam za sebe ili za kombinovane tehnike(br.5).


Šta treba da znate prilikom kupovine olovaka:

Kako je olovka najvažniji deo pribora za crtanje nikad nemojte da štedite na njoj.

Verujte mi, ne želite da vidite na vašem papiru ogrebotine i neželjene tamne linije koje ostavljaju jeftine olovke.

Zato uvek kupujte kvalitetne olovke!

Možete ih prepoznati po tome što na sebi imaju oznaku "Artist quality" ili "Fineart" ili neku drugu oznaku koja ukazuje na kvalitet. Ukoliko niste sigurnu pitajte za savet prodavca ili nekoga ko se razume.

Ali opet ću ponoviti savet koji sam vam dao na stranici Pribor a to je-ne preterujte pri kupovini.

Za početak sasvim su vam dovoljne tri kvalitetne olovke tvdoće recimo 4H, HB i 4B. Normalno vi možete da odaberete neku drugu kombinaciju ali pazite da je razlika između njih dovoljna kako bi postigli efekat svetlo-tama ali ne prevelika jer tako nećete moći da nijansirate.

Kako biste izvukli maksimum od vaših omiljenih olovaka koristite uložak za produživanje kao na slici dole.

Uložak za Olovke

Ne očajavajte ukoliko, iz bilo kog razloga, ne možete da nabavite ovakav uložak. Sasvim lepo u istu svrhu možete da koristite telo neke stare tehničke ili hemijske olovke ili bilo koju drugu cevčicu dužine oko 10-15 cm u kojoj možete čvrsto da uglavite vašu olovku.

• Obeležite vaše olovke pri vrhu lakom za nokte svaku u različitoj boji (ili lepljivom trakom u različitim bojama) kako bi ih lakše prepoznavali koja je koja i ne biste morali svaki put da proveravate koji ste broj uzeli u ruke.

• Izbegavajte okrugle olovke jer se one vrlo lako otkotrljaju od vas što zna da nervira, a često znaju i da padnu na pod lomeći tako grafitno srce.Vrati me sa Olovka na Pibor

Vrati me na Naslovnu
Novo! Komentari

Šta imate reći o onome što ste upravo pročitali? Napišite svoj komentar u označenom polju dole.


Naslovna / O meni / Polisa Privatnosti / Kontakt

Share this page:

Sponzor Sajta

Centar Equilibrio
  NE PROPUSTITE!  

Crtanje Desnom Stranom Mozga

Knjiga koja će vam pomoći da ovladate veštinom crtanja u pet koraka.