Gumica za Brisanje

Niste pronašli ono što vas zanima? Unesite željeni pojam, a zatim kliknite dugme za pretragu.


Gumica za brisanje je podjednako važan deo pribora za crtanje kao i olovka jer se njome ne skidaju samo neželjene linije sa papira već se ona takođe koristi za crtanje, odnosno izvlačenje svetlih linija i površina sa osenčenih delova crteža.

Za brisanje grafita i ugljena koriste se uglavnom dva tipa gumica i to bela vinil gumica i meka, gnjecava gumica koje ćete po potrebi koristiti za korekciju ili crtanje kako dok učite i usavršavate vaš prirodni pokret rukom tako i kasnije dok radite konkretne crteže.

Gnjecava gumica za brisanje

Gnjecava gumica za brisanje je meka, lepljiva guma koja se može gnječiti i tako oblikovati u željeni oblik, recimo u tanak vrh, tako da njome možete da korigujete vrlo male površine i sitne detalje ili da njome crtate skidajući grafit sa osenčenih površina na papiru.

Druga karakteristika koja ide u prilog ovoj gumici je to što ona, za razliku od vinil gumice, ne pravi mrvice tokom brisanja eliminišući tako rizik od razmazivanja grafita po crtežu što zna često da se dogodi ukoliko ste nepažljivi prilikom čišćenja mrvica.

multi-fix pričvršćivač

Sasvim pristojna zamena gnjecavoj gumici je Multi-Fix pričvršćivač za postere. Može se naći u knjižarama i u gotovo svim velikim marketima.

Malo je lepljiviji od gnjecave gumice, što mu ide u prilog prilikom skidanja grafita sa papira, ali je malo i mekši pa je teže napraviti ga i koristiti ga kao tanak vrh.

Ja sam u početku, zbog nemogućnosti da nabavim ove gume, slučajno "otkrio" da takozvana živa guma, koja se koristi kao zaptivač kod frižidera, mašina za pranje veša, posuđa i sl. može da se koristi u istu svrhu.

Živa guma je takođe jedna lepljiva, gnjecava guma koja je lepljiva kao Multi-Fix i samo malo mekša od gnjecavih gumica za brisanje koje su u prodaji.

• Kada vam se jedna ovakva gumica isprlja jednostavno je malo razvlačite i gnječite kroz prste...zato i se zove gnjecava.


Bela vinil gumica je druga gumica za brisanje sa kojom ćete se družiti dok crtate.

Ona se koristi za brisanje neželjenih linija, za izvlačenje svetlih linija, za skidanje grafita sa osenčenih površina u takozvanom negativnom crtanjui za brisanje "do belog papira" većih delova vašeg crteža koje želite da preradite.

Vinil gumice za crtanje

Dobra opcija je ukoliko možete da nabavite, pored vinil gumice u komadu, i vinil gumice u olovci.

Vrlo je praktična jer uvek imate oštru ivicu za brisanje, pošto kao olovka lepo prijanja za ruku vrlo je laka za rad, a srce od vinila se može menjati kada se potroši. Mogu vam reći da za ove gumice za brisanje vredi dati novac.

Ukoliko ne možete da nabavite ovakvu gumicu kupite par običnih vinil gumica, pa jednu nasecite na komadiće (kao na slici dole) kako bi dobili nekoliko manjih komada oštrih ivica koje možete da koristite za delikatnije i preciznije brisanje.

Kako naseckati vinil gumicu za brisanje

• Izbegavajte dok crtate da držite gumicu za brisanje stalno u ruci jer tako ćete je oznojite pa umesto da briše ona će razmazati grafit po crtežu, a to je nešto što najmanje želite da vidite na vašem papiru.


Vrati me sa Gumica za brisanje na Pribor

Vrati me na Naslovnu
Novo! Komentari

Šta imate reći o onome što ste upravo pročitali? Napišite svoj komentar u označenom polju dole.


Naslovna / O meni / Polisa Privatnosti / Kontakt

Share this page:

Sponzor Sajta

Centar Equilibrio
  NE PROPUSTITE!  

Crtanje Desnom Stranom Mozga

Knjiga koja će vam pomoći da ovladate veštinom crtanja u pet koraka.