Kratak Vodič kroz
Papir za Crtanje

Niste pronašli ono što vas zanima? Unesite željeni pojam, a zatim kliknite dugme za pretragu.


Kakav papir za crtanje ćete koristiti zavisi prvenstveno od toga kojom tehnikom imate nameru da radite.

Mada za crtanje može da se upotrebi skoro svaki papir, ipak treba da znate neke osnovne karakteristike koje krase papir za crtanje jer različiti medijumi kao obična grafitna olovka, drvene bojice, akvarel, tuš i tako dalje traže različite vrste papira kako bi postigli maksimalni efekat.

Kvalitetan papir mora na sebi da nosi oznake koje ukazuju na sve njegove kvalitete, a vrlo često ukoliko je u vidu blok-papira ima i oznaku koja ukazuje za koje sve tehnike je pogodan dati papir.

Oznake na papiru za crtanje

Na slici gore je moj blok-papir za crtanje na kome sam markirao oznake kvaliteta, a na slikama dole uz oznake sledi i opis tih kvaliteta.

Oznake na papiru za crtanje

Težina odnosno debljina papira. Debljina papira se meri u gramima na kvadratni metar i uglavnom za crtanje se proizvodi u rasponu od 80g/m2 pa sve do preko 300g/m2 koji se koristi za takozvane vodene tehnike kao što je akvarel.

Na slici gore pored oznake težine od 170g/m2 još su i oznake koje ukazuju da je to papir za skiciranje, broj listova papira u njemu (50 listova) i veličina papira (30x30cm).

Blok-papiri za crtanje se proizvode u veličini od A6 do A1 (na dnu stranice sam stavio veličine za A-standard), najčešće imaju bar jednu tvrdu koricu što olakšava crtanje "s nogu" i mogu se naći spojeni lepkom ili spiralom. U oba slučaja to je dobro jer možete da odvajate listove i da nastavite rad na vašem radnom stolu ili na "uradi sam" tabli za crtanje kao što koristim ja u nedostatku radnog stola.

Rapavost površine. Rapavost ili zubi papira su jedna od najvažnijih karakteristika jer upravo od tih "zuba" zavisi kako će i koliko grafit ili drugi medijum prijanjati za papir. Rapavi papir ima oznaku "cold press" (hladno presovani) i može se grubo podeliti u tri stepena rapavosti-blago rapav, srednje rapav i papir sa izrazito rapavom površinom koji se koristi za crtanje sa mekim medijumima kao što su ugljen, kreda ili pastel.

Gladak papir sa vrlo malo ili skoro bez teksture se dobija "peglanjem" papira pod pritiskom i taj papir se koristi za tehnike kao litografija i pogotovo tuš jer takav papir teško upija tečnost i ne pretvara linije u fleke kako što to radi hladno presovani papir.naz

Oznake na papiru za crtanje

Trajnost. Oznake na papiru kao "Acid free" (neutralne kiselosti), "Age resistant" (otporan na vreme, odnosno starenje) ili "Archival quality" (kvalitet pogodan za arhiviranje) ukazuju na to da se radi o papiru visokog kvaliteta koji vam se neće raspasti i neće požuteti tokom vremena. Jedna vrlo važna osobina.(slika desno)

Boja papira. Papir za crtanje se izrađuje u jednom velikom spektru boja. Za crtanje grafitnom olovkom uglavnom se koristi takozvani prirodno beli (na slici desno oznaka "natural white") koji za razliku od izbeljenog odnosno čisto belog papira, kakav je recimo kopir papir, ima vrlo blagu sivu ili žutu nijansu u zavisnosti od toga od kakve sirovine je napravljen.

Još jedna karakteristika koja u zadnje vreme postaje sve više aktuelna je takozvani bio-ekološki faktor, a to je odnos prema sirovini od koje se dobija papir za crtanje pa tako sada može sve češće da se nađe kvalitetan papir dobijen recikliranjem, a mnogi proizvođači imaju svoje vlastite šume koje nakon procesa eksploatacije opet obnavljaju i to je naznačeno na njihovim proizvodima.

• Bez razlike da li ćete papir za crtanje kupovati u vidu bloka ili na komad uvek tražite oznake na njemu koje ukazuju na osobine istoga.

Ukoliko ih nema onda se savetujte sa prodavcem ili nekim ko se razume.


Kako da odaberete koji papir za crtanje je pravi za vas?

Još jednom ću ponoviti da prvi i najvažniji faktor pri izboru papira za crtanje je tehnika kojom ćete raditi.

Za vežbe možete da koristite bilo koji papir počevši od najobičnije sveske sa ili bez linija, kopir-papir, školske blokove za skiciranje u svim veličinama, papir za pakovanje pa čak i karton.

Vi koji živite u blizini štamparija ili fabrika za kartonažu gde raznovrstan papir dolazi na paletama u velikim tabacima i u rolnama možete kod njih da kupujete vrlo jeftino papir za vežbanje, čak možete da dobijete i besplatno onaj koji je kod njih završio kao neupotrebljiv.

Idealan papir za rad sa grafitnim olovkama je onaj u rasponu od 110g/m2 do 180g/m2 sa blago-rapavom ili srednje-rapavom površinom. Koliko je papir rapav možete da vidite ukoliko ga postavite tako da svetlost pada na njega pod vrlo kosim uglom praveći tako da njegovi "zubi" dobiju senke.

Previše gladak papir izgleda poprilično lepo i prijatan je na dopir ali je užasan za crtanje jer se grafit ne drži na njemu dobro pa čak i olovka zna da proklizi po njegovoj glatkoj površini čineći tako crtanje nemogućim.

Ukoliko volite da radite foto-realistične crteže onda nabavite deblji papir malih zuba jer takav način crtanja traži stalne korekcije gumicom za brisanje pa ukoliko je papir tanak ili vrlo nazubljen onda dolazi do oštećenja na istome.

Nemojte se previše "paliti" na papir u boji jer vrlo često, pogotovo onaj u živim bojama, zna da "sakrije" vaš crtež i uvek njegova boja dolazi u prvi plan...osim ako vam to nije zapravo cilj.

Ostavite papir u boji za rad sa pastelom i drvenim bojicama.naz

Papir za crtanje

Poželjno je da nabavite par blokova za skiciranje na spirali.

Uglavnom se proizvode u onom idealnom rasponu debljine papira, ima ih u više veličina, kvalitet je odličan i imaju bar jednu koricu od tvrdog kartona što ih pravi dobre za transport i crtanje na licu mesta.

Listovi se lako skidaju sa spirale tako da možete da nastavite sa crtanjem na stolu ili ukoliko je crtež gotov možete ga sklonili u vašu fasciklu za gotove crteže ili da ga uramite.

• Obavezno nabavite jedan blok A5 formata (15x21cm) sa tvrdim koricama jer je savršen za nošenje i za skiciranje.

Drugi faktor koji određuje koji papir ćete koristiti je vaš sopstveni ukus i želja. Ako vas to čini srećnim da radite na belom, lakom papiru A4 formata onda radite na tom papiru, a ako je vama izazov papir za crtanje u boji, veličine 90x120cm ne dajte da vas išta spreči u toj vašoj nameri.

Ne zaboravite da je crtanje samo jedna zabava u kojoj treba da uživate, a ne obavezni školski predmet.

Veličine A-formata u milimetrima:

A0 - 841mm x 1189mm

A1 - 594mm x 841mm

A2 - 420mm x 594mm

A3 - 297mm x 420mm

A4 - 210mm x 297mm

A5 - 148mm x 210mm

A6 - 105mm x 148mm

I za kraj ove teme-ja stvarno ne znam otkud meni ideja da je ovo "kratak vodič"!? Eto to vam je samouki umetnik.

• Ukoliko imate papir za crtanje debljine iznad 200g/m2 možete slobodno da crtate na obe njegove strane, jer na kraju krajeva vi ste platili i za obe strane.Vrati me sa Papir za Crtanje na Pribor

Vrati me na Naslovnu

Novo! Komentari

Šta imate reći o onome što ste upravo pročitali? Napišite svoj komentar u označenom polju dole.


Naslovna / O meni / Polisa Privatnosti / Kontakt

Share this page:

Sponzor Sajta

Centar Equilibrio
  NE PROPUSTITE!  

Crtanje Desnom Stranom Mozga

Knjiga koja će vam pomoći da ovladate veštinom crtanja u pet koraka.