Pribor za
Razmazivanje Grafita

Niste pronašli ono što vas zanima? Unesite željeni pojam, a zatim kliknite dugme za pretragu.


Papirni štapići, štapići za uši, papirne maramice, papirni ubrusi, pamučni jastučići za skidanje šminke...sve ovo spada u pribor za razmazivanje grafita po papiru.

Mada je ja nikad nisam koristio, na mnogo sajtova i u više knjiga sam pročitao da i jelenska koža može da se koristi u istu svrhu.

Da, da to je ona ista jelenska koža koja se koristi za brisanje stakla kod automobila ali ja baš i nisam bio siguran da li je ono što se prodaje kod nas prava jelenska koža ili neka imitacija tako da se držim isključivo papira i pamuka kao osnovnog pribora za razmazivanje grafita.

Ulični crtači gotovo uvek razmazuju grafit po papiru prstima. To vam ne preporučujem jer se zbog masnoće na površini kože uvek, nakon nekog vremena, pojave masne mrlje na papiru.

Papirni štapići i ostali pribor za razmazivanje grafita

Ova tehnika, razmazivanje grafita po papiru je lako savladiva, njome se postiže poprilično realističan izgled crteža i greške se vrlo lako ispravljaju gumicom za brisanje, a pogotovo gnjecavom gumicom i predstavlja pravo uživanje dodavanje i oduzimanje grafita na papiru sve dok se ne postigne željeni efekat.

Više o ovoj tehnici možete da pročitate u delu gde su opisane tehnike kako crtati.

Papirni štapići ili još poznatiji kao tortilioni (eng.tortillions) su upravo to-štapići napravljeni od čvrsto urolovanog papira i meni čine osnovni deo pribora za razmazivanje grafita. Odlični su za rad na malim površinama, a zbog oblika (nalik olovci) sa njima može lako da se radi tako da su vrlo praktični.

Mogu se nabaviti po knjižarama i specijalizovanim prodavnicama, a ako ne možete da ih nabavite možete sami da ih napravite kao što sam vam prikazao u PDF dodatku na dnu ove stranice.

Mislim da je mnogo bolje da sami sebi pravite papirne štapiće jer tako kao prvo uštedite, a kao drugo možete da ih pravite u različitim veličinama i od različitog papira dobijajući tako veći izbor papirnih štapića, to jest tortiliona.

Papirne ubruse i pamučne jastučiće za skidanje šminke koristite za razmazivanje grafita na većim površinama ili celim površinama papira kod negativnog crtanja.

Kao što vidite uopšte nije teško da sastavite vaš pribor za razmazivanje grafita.

(klikom na ovaj link otvarate novi prozor u PDF-u, desni klik ukoliko želite da uradite download)Saveti:

• Kada vam se papirni štapić isprlja grafitom možete da ga očistite trljajući ga o vinil gumicu ili ga ubodite nekoliko puta u gnjecavu gumicu. Uvek pazite da na štapiću ne ostanu mrvice od gumice.

• Za ekstremno čišćenje istružite vrh tortiliona na finom brus-papiru. Na isti način možete da dobijete i oštar vrh kod štapića ali jedino pod uslovom ako ste taj papirni štapić stavrno čvrsto urolovali.

• Neke papirne štapiće čuvajte namerno prljave (grafitom) tako da ih možete upotrebiti na površinama gde se treba naneti sloj grafita.

• Pazite da vam materijal za vaš pribor za razmazivanje grafita, to jest papiri, ubrusi, jastučići i dr. budu čisti pre nego što ih upotrebite. Nikada ne koristite štampani ili prljavi papir za izradu tortiliona, izbegavajte korišćene jastučiće (pogotovu ako su namazani sa šminkom) itd.Vrati me sa Pribor za razmazivanje na Pribor

Vrati me na Naslovnu
Novo! Komentari

Šta imate reći o onome što ste upravo pročitali? Napišite svoj komentar u označenom polju dole.


Naslovna / O meni / Polisa Privatnosti / Kontakt

Share this page:

Sponzor Sajta

Centar Equilibrio
  NE PROPUSTITE!  

Crtanje Desnom Stranom Mozga

Knjiga koja će vam pomoći da ovladate veštinom crtanja u pet koraka.