Precrtavanje Kontura
Koristeći Paus Papir

Niste pronašli ono što vas zanima? Unesite željeni pojam, a zatim kliknite dugme za pretragu.


Kako i zašto da koristite paus papir za precrtavanje?

Prilično često, u ranoj fazi savlađivanja tehnike crtanja, umesto urednih i čistih crteža kao krajnji rezultat imamo razmazane, prljave i ne retko oštećene od brisanja crteže.

Jednom sam napisao da brisanje gumicom nije tako bezazlena akcija kao što to izgleda na prvi pogled, naprotiv. Moja lična negativna iskustva su sledeća:

-Jeftine, nekvalitetne vinil gumice ostavljaju "gumeni" trag na papiru koji ne može da se skine i na kome se grafit ne hvata (ostaju svetliji tragovi).

- Kvalitetni papir za crtanje je najčešće hladno presovan i ima rapavu površinu koja može vrlo lako da se podere češćom upotrebom gumica za brisanje. Kojom god tehnikom senčenja radili, naneti grafit na tako oštećene površine izgledaće drugačije nego na ostalim površinama i to će itekako uticati na krajnji izgled celog crteža.

Kako bi im crteži bili savršeno čisti i uredni, profesionalni umetnici često koriste razno-razne metode za precrtavanje kako bi preneli konture i osnovne linije željenog oblika na čist list papira za crtanje.

Precrtavanje pomoću paus papirap

Ovde ću vam opisati kako da koristite paus papir za precrtavanje. Ovaj metod precrtavanja možete da koristite kada želite da crtate likove sa fotografije ili sa slike iz novina, časopisa itd.

Za ovaj način precrtavanja biće vam potrebni: slika ili fotografija sa kojom ćete raditi, jedan čist list papira za crtanje, jedan list paus-papira, jedna B olovka, krep-traka i komad običnog papira (iz sveske, kopir papir itd.).

Pričvrstite papir za crtanje na tabli pomoću krep-trake.

Stavite paus papir preko fotografije i, da vam se ne bi pomerao, učvrstite ga pomoću spajalica. Kada ste dobro pričvrstili sliku za paus papir, spustite ih na tablu za crtanje i olovkom pređite preko svih konturnih linija i preko linija koje razdvajaju površine za koje smatrate da će vam biti od pomoći prilikom daljeg rada (slika dole-levo).

Kada završite i odvojite fotografiju, na pausu ćete imati sve potrebne linije za rad (slika dole-desno).

Precrtavanje pomoću paus papira

Okrenite sada paus papir naopako, ispod stavite komad običnog papira i spustite ih na sto ili na tablu za crtanje. Na ovu stranu paus-papira, olovkom ižvrljajte sve linije koje ste nacrtali, a koje se sada nalaze na donjoj strani, kao što je prikazano na slici broj 1 (slika dole-levo).

Gledajte pažljivo da ižvrljate preko svih linija jer, ako ste ostavili prazan prostor, kada budete precrtavali na papiru za crtanje ta mesta ostaće vam prazna.

Kada završite sa žvrljanjem, okrenite ponovo paus-papir na onu prvu, originalnu stranu, stavite ga na papir za crtanje na mesto gde želite da se taj lik nalazi i pričvrstite ga malim komadićima krep-trake tako da ne može da se pomera dok radite (slika br.2, dole-desno).

Precrtavanje pomoću paus papira

Sada opet pređite olovkom preko svih linija koje ste nacrtali pazeći pri tome da ne pritiskate olovkom previše jer će se pojaviti brazde na vašem papiru koje ne mogu da se popune grafitom niti se grafit može izbrisati ako je upao unutra.

Štos je u tome da prelazeći preko nacrtanih linija grafit, koji ste ižvrljalji na poleđini pausa, se sada hvata na papir za crtanje to jest napravili ste svojevrstan papir za kopiranje.

Dok crtate poželjno je da s vremena na vreme podignete paus i da pogledate dokle ste stigli i da li ste prošli olovkom preko svih linija.

Kada završite, pažljivo odlepite paus papir sa papira za crtanje i dobili ste ne samo solidan osnov za dalji rad nego ste uštedeli vreme i pri tome je vaš papir za crtanje ostao savršeno čist.

Precrtavanje pomoću paus papira

Nemojte da bacate iskorišćeni paus-papir. Kupite ili napravite jednu fasciklu i tamo čuvajte listove pausa jer nikad ne znate da li i kada će vam opet zatrebati lik koji ste upravo nacrtali. Kako se ne bi prljali jedan od drugog, između listova pausa stavite listove običnog, kopir-papira.

Kako nacrtati Portret

Posle par sati rada, uz minimalnu upotrebu gumice za brisanje, crtež je bio gotov i što je najvažnije-savršeno uredan.


Vrati me sa Paus Papir na Crtanje Kontura

Vrati me na Naslovnu
Novo! Komentari

Šta imate reći o onome što ste upravo pročitali? Napišite svoj komentar u označenom polju dole.


Naslovna / O meni / Polisa Privatnosti / Kontakt

Share this page:

Sponzor Sajta

Centar Equilibrio
  NE PROPUSTITE!  

Crtanje Desnom Stranom Mozga

Knjiga koja će vam pomoći da ovladate veštinom crtanja u pet koraka.