Precrtavanje Skice
na Novi List Papira

Niste pronašli ono što vas zanima? Unesite željeni pojam, a zatim kliknite dugme za pretragu.


Da ponovim, prioritet u crtanju olovkom je čist i uredan crtež, zato je precrtavanje skice idealan način da zaštitite kvalitetni papir za crtanje od učestale upotrebe gumice za brisanje.

Za razliku od precrtavanja pomoću paus papira, tehnika koja se koristi za precrtavanje likova sa slika i fotografija, precrtavanje skice možete koristiti kada nemate ili niste u mogućnosti da napravite fotografiju datog lika/scene, kada crtate izmišljene scene ili kada pravite kompozicije od više različitih likova/scena.

U takvim situacijama pravo rešenje je da prvo nacrtate skicu, koja će biti istih dimenzija kao i željeni crtež, pa zatim da precrtate tu skicu na čisti list papira za crtanje.

U svakom slučaju, krajnji cilj je isti kao i kod svih načina precrtavanja-nacrtati savršeni crtež i sačuvati papir za crtanje čist.

Precrtavanje skice na novi list papira

Za ovaj način precrtavanja biće vam potrebni: jedan čisti list papira za crtanje, jedan čisti list papira za fotokopiranje, jedna HB olovka, jedna 3B ili mekša olovka ( još bolje ako imate grafitnu šipku ), gumica za brisanje i krep-traka (slika gore).

Pošto se prvo radi skica na običnom, kopir papiru, pričvrstite taj papir pomoću krep-trake na tablu za crtanje.

Uvek stavljajte dva-tri lista papira ispod papira na kome crtate. Pogotovo ako se radi o tankom papiru, kao što je papir za kopiranje. U protivnom, velike su šanse da vam se na papiru "pojave" neravnine sa table.

Napravite preciznu skicu predmeta ili lika koji želite da nacrtate. Nemojte se ustručavati da koristite gumicu za brisanje i korigujte skicu sve dok ne postignete željeni rezultat to jest kvalitet. Upravo u tome je poenta ovog načina precrtavanja-da sve prepravke napravite na skici, a da na papir za crtanje prenesete gotove i savršeno jasne konturne linije.

Na primeru (slika dole), ja sam prvo napravio skicu malog, staklenog držača ukrasnih sveća. Pored spoljašnjih kontura i linija unutrašnjih ivica, nacrtao sam i sve linije koje razdvajaju svetle površine od tamnih i granične linije površina koje su u senci. To će mi i te kako pomoći u daljem radu i svešće na minimum ili će potpuno eliminisati potreba za korekcije gumicom.

Precrtavanje skice

Kada nacrtate sve konture, označite sve površine za koje smatrate da će vam biti od koristi i kada budete zadovoljni rezultatom, pređite na drugi korak precrtavanja skice.

Odlepite skicu sa table za crtanje i okrenite papir naopako. Uzmite jednu meku olovku ili grafitnu šipku i na poleđini papira na kome je skica, žvrljanjem ravnomerno nanesite grafit kao što je prikazano na slici dole.

Ne morate da razmazujete celu površinu papira grafitom, dovoljno je da pokrijete grafitom površinu malo veću od one koju zauzima skica.

Precrtavanje skice

Kada završite sa nanošenjem grafita, ostavite pažljivo skicu sa strane, uzmite čisti list papira za crtanje i pričvrstite ga krep-trakom na površini za crtanje.

Precrtavanje skice ćete uraditi tako što ćete papir sa skicom postaviti sa licem gore, a površinu razmazanu grafitom dole. Odaberite mesto gde želite da ga precrtate i pričvrstite ga dobro krep-trakom za tablu.

Kao što vidite na mom primeru, kako ne bih stavljao lepljivu traku na papir za crtanje, ja sam "produžio" skicu sa još jednim listom papira i spojio sam ih krep-trakom za radnu površinu (slika dole).

Vrlo je važno da dobro pričvrstite skicu za tablu na kojoj crtate jer svako neželjeno pomeranje skice razmazaće obris koji precrtavate i upropastiće vam sav trud.

Sada, pređite olovkom još jednom preko svih linija koje ste nacrtali na skici. S vremena na vreme podignite pažljivo skicu i pogledajte da li sve ide kako treba i da li ste kojim slučajem zaboravili neku liniju.

Precrtavanje skice

Nemojte previše da pritiskate vrhom olovke dok radite precrtavanje skice, jer ćete u protivnom dobiti brazde na papiru za crtanje.

Kada završite precrtavanje skice, pažljivo je odlepite sa radne površine i dobili ste savršeni lik za dalji rad, a pri tome ste sačuvali papir za crtanje čist.

Sada, sve što treba da uradite posle toga je da pažljivo doradite crtež.

Crtež lampa

Nemojte da bacate ovakve skice nakon što ste završili. One mogu da vam posluže opet ako, recimo, želite da nacrtate dati lik u drugoj sceni ili u drugoj tehnici.

Čuvajte ove skice u posebnoj fascikli, a kako biste ih zaštitili od međusobnog prljanja, stavljajte po jedan čist list papira između njih. Jednoga dana bićete srećni zbog toga.Vrati me sa Precrtavanje Skice na Crtanje Kontura

Vrati me na Naslovnu
Novo! Komentari

Šta imate reći o onome što ste upravo pročitali? Napišite svoj komentar u označenom polju dole.


Naslovna / O meni / Polisa Privatnosti / Kontakt

Share this page:

Sponzor Sajta

Centar Equilibrio
  NE PROPUSTITE!  

Crtanje Desnom Stranom Mozga

Knjiga koja će vam pomoći da ovladate veštinom crtanja u pet koraka.