Kontrast

Niste pronašli ono što vas zanima? Unesite željeni pojam, a zatim kliknite dugme za pretragu.


Po široj definiciji, reč kontrast predstavlja SUPROTNOST OSOBINA i, mada najčešće u crtanju se povezuje sa razlikom u tonalitetu/valeru jedne boje, u vizuelnoj umetnosti ovaj pojam se odnosi i na ostale aspekte kao što su veličina, pozicija, boja, tekstura, orijentacije i oblik.

Na slici dole sam nacrtao grafički prikaz ovih osnovnih oblika suprotnosti koji se koriste u vizuelnoj umetnosti.

Kontrast u crtanju - Forme

Kontrast možete koristiti kako bi dodali ili oduzeli vašem crtežu dramatičnost, da nešto naglasite na njemu, da odvojite jedan ili više objekata od ostalih ili da napravite jedinstvo različitih objekata i tako dalje.

Na ovoj strani ovaj pojam biće obrađen samo u kontekstu razlike između svetla i senke, a za tu svrhu pogledajte ponovo vašu tonsku skalu svetla.

Ova skala je sastavljena od više različitih tonova i počinje od bele boje, a završava "crnom" bojom (krajnji ton vaše tonske skale biće "crn" onoliko koliko to dozvoljava vaša najmekša olovka).

Kako bi postigli veću razliku u tonovima u vašem crtanju, kada nanosite grafit, treba da preskočite jedan ili više tonova između svakog upotrebljenog tona bez razlike da li će dominirati vrlo tamne nijanse, a istaknute površine će biti bele ili svetlo sive ili će dominirati bele i svetlo sive nijanse, a istaknute površine biće vrlo tamne.

Što više tonova preskačete to će suprotnost biti veća i obrnuto.

Uglavnom, crteži izrađeni u velikom kontrastu svetlo-tamno dobijaju veću dramatičnost, a scene izgledaju napeto.

Crtež Kontrast

Ali ne morate, a i ne bi trebalo da uvek crtate objekte u velikom kontrastu jer mala razlika u tonovima, sa druge strane, daje crtežu osećaj jedinstva unutar crteža i odličan je kada želite da postignete upravo suprotan efekat od napetosti, to jest kada želite da stvorite mirnu, suptilnu atmosferu.

Mali kontrast se dobija kada koristite jedan uski opseg tonova koji se nalaze jedan pored drugog na vašoj tonskoj skali.

Čak i na jednostavnim crtežima, kao ovaj na slici gore, može da se vidi uticaj kontrasta na jednom crtežu.


Vrati me sa Kontrast na Senke i Senčenje

Vrati me na Naslovnu
Novo! Komentari

Šta imate reći o onome što ste upravo pročitali? Napišite svoj komentar u označenom polju dole.


Naslovna / O meni / Polisa Privatnosti / Kontakt

Share this page:

Sponzor Sajta

Centar Equilibrio
  NE PROPUSTITE!  

Crtanje Desnom Stranom Mozga

Knjiga koja će vam pomoći da ovladate veštinom crtanja u pet koraka.