Ostali Pribor

Niste pronašli ono što vas zanima? Unesite željeni pojam, a zatim kliknite dugme za pretragu.


Nabrojaću ovde šta sve kao ostali pribor koristim kako bih sebi olakšao proces crtanja od pripreme pa sve do zaštite gotovog crteža.

To su pomagala i stvari bez kojih se može ali koje će vam se same nametnuti kao potreba jer ubrzavaju pripremu, olakšavaju sam rad, i štite vaše crteže.Lenjiri

Uvek će vam dok crtate u nekoj fazi biti potreban lenjir od providne plastike. Pored velikog lenjira i trougla koje koristim za izvlačenje savršeno pravih linija na crtežu i crtanje granica na mom papiru, imam i jedan mali lenjir (od 15cm) koji koristim za merenje umesto olovke.

Četkica za šminku

Verovatno nema boljeg načina za skidanje mrvica od gumice za brisanje sa papira (a da pri tome ne razmažete crtež) od četkice za šminkanje. Nabavite najjeftinije četkice što možete, a za čišćenje manjih površina koristite malo tvrdju slikarsku četkicu.

Pažnja!

Ne padajte u iskušenje da koristite četkice koje su već korišćene za šminkanje jer ćete tako nepovratno upropastiti crtež. Koristite samo i isključivo nove četkice.
Skalpel

Suvišno je reći da će vam skalpel kad-tad zatrebati.

Svoj skalpel najčešće koristim za oštrenje olovaka, pogotovo ugljenih i onih grafitnih, mekih iznad B6, jer tako mogu da ogolim veći deo srca što nije moguće uraditi sa oštračem za olovke.

Nikada ne kupujte skalpel od čiste plastike jer često zna da se polomi pri vrhu i možete da se isečete. Gledajte da skalpel ima metalnu šinu po kojoj klizi sečivo.
Režač za olovke

Kad smo kod oštrenja, nemojte zaboraviti rezač za olovke.

Bez razlike da li ćete odabrati običan ručni oštrač sa jednim ili dva otvora, sa ili bez kutije za skupljanje strugotina, na baterije ili na struju, pazite samo da je kvalitetan i da ne lomi srce vaših olovaka.

Brusni papir za crtanje

Fini brusni papir se može takođe koristiti za oštrenje olovaka, pogotovo kada želite da dobijete vrlo oštar vrh za rad na finim detaljima.

Brusni papir koristim i za čišćenje papirnih štapića-tortiliona.

Savet:

Sve dok dobro ne ovladate tehnikom i ne usavršite vaš prirodni pokret rukom nemojte previše da oštrite olovke jer tako reskirate da napravite ogrebotinu na papiru, pogotovo ako radite sa tvrdim H-olovkama.

Vežbajte, vežbajte i vežbajte.
Krep traka

Za pričvršćivanje papira na tablu za crtanje trebaće vam papirna lepljiva traka. Koristite isključivo papirnu lepljivu traku, iliti krep-traka jer ona ne oštećuje lepljenu površinu.

Možete je koristiti i za markiranje olovaka. Zalepite jedan komad trake oko kraja olovke i obojite traku markerom u boji. Tako ne morate postojano da proveravate oznake na olovci.

Tabla za crtanje

Tabla za crtanje. U nedostatku radnog stola, za crtanje koristim podlogu za crtanje. Ali to i nije nedostatak jer jednu ovakvu, mobilnu tablu za crtanje možete koristiti bilo gde, kako kod kuće tako i za crtanje napolju, recimo u parku, na letovanju i tako dalje.

Momentalno kao tablu za crtanje koristim tablu od čvrste pene koju ću uskoro da zamenim. Ona je vrlo laka i relativno jeftina ali nije dovoljno čvrsta tako da sam uvek na oprezu da je ne polomim ili da ne oštetim površinu na kojoj crtam.

Tražite tablu za crtanje koja je čvrsta, laka i ima savršeno glatku površinu.
Manikin lutka za crtanje

Bilo bi dobro ukoliko imate jednu slikarsku lutku, takozvanu Manikin, pogotovo ako vam je ljudsko telo objekt interesovanja.

Vežbajući na Manikinu je najbolji način da naučite proporcije ljudskog tela u gotovo svim mogućim pozama koje ljudsko telo može da zauzme.

Slikarsku lutku, to jest Manikina, možete da kupite u specijalizovanim radnjama koje prodaju slikarske materijale.

Fiksativ u spreju je sredstvo koje služi za zaštitu crteža od razmazivanja i rasipanja.

Kako se grafit ne bi razmazivao po papiru, nakon što završite vaš crtež, treba ga učvrstiti fiksativom. Fiksativ se nanosi, kao i svaki drugi sprej, prskanjem sa određene daljine na završenom crtežu.

U delu gde su date tehnike opisano je šta treba da radite kako bi zaštitili svoje crteže i šta ja koristim kao zamenu za fiksativ.

Ovde ne završava spisak za ostali pribor potreban za crtanje.

Sigurno ima još puno stvarčica koje mogu da olakšaju proces crtanja i da uvećaju zadovoljstvo, ali ja i sam još uvek učim.


Vrati me sa Ostali Pribor na Pribor

Vrati me na Naslovnu
Novo! Komentari

Šta imate reći o onome što ste upravo pročitali? Napišite svoj komentar u označenom polju dole.


Naslovna / O meni / Polisa Privatnosti / Kontakt

Share this page:

Sponzor Sajta

Centar Equilibrio
  NE PROPUSTITE!  

Crtanje Desnom Stranom Mozga

Knjiga koja će vam pomoći da ovladate veštinom crtanja u pet koraka.