Kako da Zaštitite Crteže i Pripremite ih za Uramljivanje

Niste pronašli ono što vas zanima? Unesite željeni pojam, a zatim kliknite dugme za pretragu.


Kada već crtate, poželjno je da znate kako da zaštitite crteže i skice koje ste nacrtali, pogotovo ako želite da uramite neke od njih. Dobro žaštićen crtež, pogotovo ako je i dobro uramljen, može da se sačuva i par stotina godina.

I ne samo što će trajati duže, kada ih zaštitite, pogotovo ako ih uramite, dajete vašim radovima novu vrednost. Nema potrebe da pominjem koja je razlika i kakva osećanja bude čisti, uredno spakovani ili uramljeni crteži i crteži razbacani po prostoriji ili izlepljeni po zidovima i nameštaju.

Zatim, brinući o vašim radovima vi razvijate jednu vrlo važnu osobinu, a to je odgovornost. Odgovornim ponašanjem prema vašim crtežima sebi i ostalima pokazujete posvećenost vašem hobiju. Taj stav zatim možete da prenesete na sve ostalo što radite u vašem životu.


Par saveta kako da zaštitite crteže

Preduslov je, da vam crteži prežive jedan duži period, da radite na takozvanom "acid free" papiru. Danas gotovo svi proizvođači papira za crtanje rade papir tog kvaliteta, pa se tako ovaj znak može naći i na najobičnijim blokovima za skiciranje. Ipak, otvorite dobro oči i obratite pažnju kada kupujete papir za crtanje i pazite da ima ovu oznaku. Uvek imajte na umu, vežbajte na bilo kakvom papiru, ali ozbiljne stvari radite na ozbiljnom papiru.


1. Ostavite gotov crtež da prenoći. Kada pomislite da vam je crtež gotov, stavite ga naspram vas i pogledajte da li ste zadovoljni i da li ste nešto zaboravili, a zatim ga odložite negde gde ga nećete gledati do sledećeg dana. 

Kada prođe taj period, ponovo pogledajte vaš rad odmornim očima i proverite da li ste nešto propustili. Mnogo je lakše da prepoznate grešku kada ste odmorni. Kada ispravite sve što treba, stavite potpis i datum na vaš crtež i budite zadovoljni. 


2. Očistite crtež. Sada, kada ste odložili olovke, potrebno je da kompletno očistite crtež od ostataka od gumice za brisanje i druge krupne prljavštine. Najbolje je da za to koristite četke za šminku. Kupite jednu ili dve veće četkice (recimo kao ova na slici dole) i bićete mirni jedan duži period. 

Čišćenje crteža četkicom

Laganim pokretima vrhom četke očistite sve one male crne grudvice koje ostaju nakon brisanja. Nemojte da pritiskate ili previše da ostajete na jednom mestu jer rizikujete da razmažete grafit i tako da upropastite ceo crtež.

Nemojte: 

- da kupujete skupe četkice, nego potražite po tezgama na obližnjoj pijaci jeftine varijante. Ne padajte u iskušenje da uzmete nečiju već korišćenu četkicu iz kupatila. Šminku je gotovo nemoguće oprati sa četke pa će svaki dodir sa papirom završiti katastrofalno po vaš rad;

- da pokušavate rukama da očistite crtež od ostataka od gumice za brisanje jer ćete sigurno razmazati grafit po papiru;

- duvanjem ustima da pokušavate da oduvate ostatke od gumice jer duvanjem iz usta izleću i kapi pljuvačke, a one mogu da naprave fleku na vašem crtežu koju nećete moći da popravite.


3. Kada se očistili crtež, poželjno je da ga isprskate fiksativ sprejom. Fiksativ pomaže da se sačuva crtež tako što drži grafit na mestu, steže ga čvršće uz papir i tako sprečava da se grafit razmazuje.

Jeftina zamena za fiksativ sprej je lak za kosu. Ovu foru sam naučio od profi umetnika s tim što morate da znate da što je lak jeftiniji i bez dodataka to bolje. Pogotovo pazite da lak nema kao dodatak neka eterična ulja ili takozvane regeneratore (conditioner).

Ipak, pošto su kod nas ti jeftini lakovi sumljivog porekla i sastava, moj savet je - koristite lak za kusu za zaštitu skica i vežbi, a kupite i koristite original fixativ za ozbiljne radove.

Kako naneti Fiksativ

Pri nanošenju fiksativa važi pravilo - manje je bolje. Nemojte preterivati sa nanošenjem, nego u više navrata stavite samo po jedan tanak sloj fiksativa. Radite to tako što ćete na položenom papiru, sa daljine od oko 20-tak cm, pokretima od levo prema desno (ili obrnuto) staviti sloj po celom crtežu. Sačekajte 10-15 min da se dobro osuši pa ponovite proces još jednom ili dva puta.

Vrlo je poželjno da fiksiranje radite napolju, u dvorištu ili na terasi ili u dobro provetrenoj prostoriji, pogotovo ako radite sa Fixsativ sprejom jer je on lako zapaljiv i zagušljiv. Još je poželjno da znate da se preko fiksativa može raditi, ali kada nanesete lak, onda ne možete više da stavljate nove slojeve grafita.


4. Kada se osuši i zadnji sloj fiksativa to ne znači da je sada crtež neuništiv i da možete da radite sa njim svašta. Budite i dalje pažljivi kada ga uzimate u ruke, držite papir na samim ivicama, a nikako po nacrtanom delu i pazite da su vam ruke čiste i savršeno suve kako ne bi napravili fleku.

Kada završite sve ove radnje stavite crtež u vaš portfolio ili ga uramite. Uglavnom, to je sve što treba da znate kako da zaštitite crteže i da ih sačuvate za njihovu dalju upotrebu.

Idi na Uramljivanje

Idi na Uramljivanje Portreta


 Vrati me sa Kako da Zaštitite Crteže na Ramovi za Slike 

Vrati me na Naslovnu
Novo! Komentari

Šta imate reći o onome što ste upravo pročitali? Napišite svoj komentar u označenom polju dole.


Naslovna / O meni / Polisa Privatnosti / Kontakt

Share this page:

Sponzor Sajta

Centar Equilibrio
  NE PROPUSTITE!  

Crtanje Desnom Stranom Mozga

Knjiga koja će vam pomoći da ovladate veštinom crtanja u pet koraka.