Par Saveta za
Uramljivanje Portreta

Niste pronašli ono što vas zanima? Unesite željeni pojam, a zatim kliknite dugme za pretragu.

Dobro je da znate nekoliko pravila i fora koji se odnose na uramljivanje portreta i pored, da ih tako nazovemo, osnovnih pravila za uramljivanje. 

Veliki deo crtača crtanje portreta doživljava kao vrhunac majstorije i provode puno vremena radeći portrete što i nije loše jer, pored toga što su portreti vrlo dobar način da se poboljša tehnika crtanja, oni mogu biti dobar ukras za svaki zid.  


Međutim, da li ste primetili da portreti, bez obzira koliko su dobro nacrtani, kada se postave na zid onako, goli, ne uramljeni, izgledaju bledo i neugledno? To je zbog toga što crteži rađeni grafitnom olovkom, sami po sebi, imaju poprilično neutralan izgled. Odabir pravog rama može i te kako da poboljša njihovu lepotu.

Upravo zbog toga sam i sastavio ovu stranicu, da pomognem da izvučete maksimum od vaših umetničkih radova. Pre nego krenem da nabrajam, proverite još jednom da li ste dobro očistili portret koji ste završili. Nemojte prekasno da primetite da niste dobro pripremili crtež za uramljivanje.

 Uramljivanje portreta - kako izvući maksimum

1. Portreti rađeni grafitnim olovkama izgledaju lepo kada je paspartu u svetlim tonovima. Sve nijanse bele, svetlo sive i kremaste boje su dobar izbor. Vi odaberite onu nijansu koja se najbolje uklapa sa bojom zida ili celokupnim dekorom sobe.

Paspartu svetlih boja


2. Ako ste odabrali paspartu boje krema ili slonovače, postavite ga u drveni ram. Drveni ramovi stvaraju jedan topao, domaći osećaj i daju dobar kontrast svetlim tonovima paspartua.

Uramljivanje portreta, drveni ram za slike


3. Ako niste pronašli pravi drveni ram za vas, onada pokušajte sa ramom boje srebra ili neke tamnije boje. Srebrna i tamne boje nekako prirodno dopunjavaju sivilo crteža rađenim grafitom i stvaraju zanimljiv, starovremski izgled.

Uramljivanje portreta, srebreni ram za slike


Ako ste odabrali ram tamne boje, stavite dupli paspartu tako da donji bude bele boje, kao kontrast tamnom ramu.


4. Portreti rađeni olovkama odlično izgledaju kada su uramljeni duplim paspartuom. Koštaće vas malo više, ali dobićete izvanredan efekat. Unutrašnji paspartu formira tanku ivicu, oko celog crteža, u drugačijoj boji od gornjeg paspartua. Odaberite dve boje koje se nadopunju i prave prijatan kontrast sa ramom ili daju akcenat samoj temi crteža.

Uramljivanje portreta, dupli paspartu


5. Odabirajte boje rama i paspartua tako da odgovaraju temi i raspoloženju portreta. Na primer, ako vam je portret dečak pokušajte da ukomponujete crtež sa svetlo-plavim bojama rama ili paspartua, ili ako želite da naglasite ljubav i strast na portretu dvoje zaljubljenih, odaberite jarko crvenu boju, ili ako je u pitanju portret vesele osobe, odaberite moderan, šareni ram i tako dalje. 

Uramljivanje portreta, šareni ram


6. Isprobajte ovalni paspartu na vašem portretu. Portreti male dece i ćelavih ljudi najčešće izgledaju bolje u ovalnom paspartuu jer taj oblik prirodno prati i nadopunjava oblik njihovih glava.

Uramljivanje portreta, ovalni paspartu


7. Jednostavni crni ram uz beli paspartu je kombinacija koja vrlo dobro ide uz portrete rađene drvenim bojicama. Ova kombinacija dozvoljava da boje sa vašeg portreta dođu do izražaja.


Ukoliko vam se ne sviđa ova kombinacija, odaberite boje koje su u skladu sa temom ili sa najupečatljivijim delovima vašeg crteža. Recimo, ako je portret žene u plavoj haljini, kao na primeru dole, stavite ram ili pastpartu u istoj boji kao i haljina.

Namerno sam koristio, gde god sam mogao, jedan te isti portret za sve primere kako bi i sami uvideli da su ovo stvarno primenljivi principi. 

A i već ste primetili da ova tema ne završava ovde i da ćete za ostale korisne informacije trebati da se obratite profesionalcima koji se time bave. Međutim, siguran sam da će vam i ove informacije biti od pomoći da uradite jedno dobro uramljivanje portreta.


Vrati me sa Uramljivanje Portreta na Ramovi za Slike 

Vrati me na Naslovnu
Novo! Komentari

Šta imate reći o onome što ste upravo pročitali? Napišite svoj komentar u označenom polju dole.


Naslovna / O meni / Polisa Privatnosti / Kontakt

Share this page:

Sponzor Sajta

Centar Equilibrio
  NE PROPUSTITE!  

Crtanje Desnom Stranom Mozga

Knjiga koja će vam pomoći da ovladate veštinom crtanja u pet koraka.