PORTRETI

od autora Zrinka
(Hrvatska)


Pozdrav! Imam 16 godina i crtam "otkad znam za sebe"! Osim što crtam portrete volim osmišljavati i nove modne kreacije, te crtati mrtvu prirodu.Smatram da mogu crtati mnogo bolje i da ću razvijati svoj talent s godinama, te otkrivajući brojne slikarske tajne usavršavati se.

Sljedeće priložene portrete sam izradila koristeći mrežu, 6B i 6H olovku, a sjene sam ostvarivala sa brojnim "vlastitim" sredstvima. Mislim da su ovi crteži dobri no isto tako da postoje brojne greške. Sa zahvalnošću prihvaćam sve primjedbe, a i moguće pohvale!

P.S. Otac mi je samouki umjetnik i vjerujem da sam talent naslijedila od njega!Administrator:

Uradili ste neverovatno dobar portret, vrlo precizan zbog načina rada i prava je šteta što se na njemu vidi mrežica sa kojom ste radili. Pretpostavljam da ste napravili istu grešku kao i ja sa svojim prvim portretom rađenim preko mrežice. Naime, za brisanje mrežice koristio sam najobičniju, jeftinu, školsku gumicu. Rezultat-na mestima gde sam prešao gumicom (linije mreže) ona je ostavila sloj gume na papiru koji se nikako nije mogao prekriti grafitom, a svaki pokušaj da ponovo obrišem već "obrisane" linije kavlitetnom vinil gumicom je samo pogoršavao stanje. Tako sam ja upropastio svoj prvi portert rađen preko mrežice.

Recite nam kako ste vi to uradili kako bi smo svi naučili i zanali da u buduće ne ponavljamo iste greške.

Za ovakav način rada, preko mrežice, vrlo je poželjno da crtate mrežicu što laganije, tako da se većina linija izgubi u samom crtežu bez potrebe od brisanja, a one koje to ne mogu vrlo pažljivo obrišite kvalitetnom vinil gumicom...i imam jedan savet za vas-pokušajte da smanjite broj kvadratića na vašoj mreži. Smanjujte ih dok ne dođete do samo četiri kvadratića, to jest jedna linija po sredini vertikalno i jedna po sredini horizontalno na papiru. A zatim-oslobodite se mrežice :)

Ne sumljam da ste ljubav prema crtanju nasledili od oca i želim vam da nastavite da gajite tu ljubav celog života i da, kao što ste rekli, nastavite da otkrivate slikarske tajne i usavršavate se. Samo ako hranite tu ljubav ona će rasti sve više i više...kao i svaka ljubav :)

Komentariši PORTRETI

Kliknite ovde kako bi dodali Vaše komentare

Jan 07, 2013
.
stavio/la : Zrinka

Također mislim da se sjene slabo vide, a na nekim mjestima i nisu baš izražene...Nastojat ću to popraviti! ...I hvalaa!

Dec 28, 2012
super !!!
stavio/la : edin

super mi je ovaj portret,kosa mi se jako sviđa dobro urađeno, al mi fali nekako sjene i svjetla i jos recimo detalja na celu i licu , mislim da je za to kriva slika sa koje je rađeno slikas super svaka cast samo naprijed L.P

Dec 24, 2012
.
stavio/la : Anonymous

Prije svega, hvala na lijepim komentarima. Uočila sam grešku na koju ste me posjetili i znam da ubuduće iste greške neću ponavljati. Naime, prilikom crtanja koristila sam školsku gumicu (jer još nisam kupila vinil), pa mi je to dosta otežalo rad. Svakako smatram da će mi ubuduće trebati za crtanje novih portreta.
Prilikom crtanja mreže dosta sam olovkom upirala u podlogu. Mislim da je i to jedan od razloga što se mreža ovako vidi.
Sigurna sam da ću poslušati vaš savjet u vezi postupnog brisanja mreže tako da se jednog dana potpuno oslobodim tih 'pomoćnih crta'.

Još jednom hvala!

Kliknite ovde kako bi dodali Vaše komentare

Pridruži se i napiši svoju stranicu! To je lako uraditi. Kako? Jednostavno kliknite ovde za povratak na Vaši Crteži.
Naslovna / O meni / Polisa Privatnosti / Kontakt

Share this page:

Sponzor Sajta

Centar Equilibrio
  NE PROPUSTITE!  

Crtanje Desnom Stranom Mozga

Knjiga koja će vam pomoći da ovladate veštinom crtanja u pet koraka.