Pomeranje papira

od autora Ivi
(Sombor)


Pre nekoliko dana sam naišla na ovaj sajt. Veoma mi je drago, jer sam prosto odlučila da počnem da slikam bez ikakve ideje gde će me to odneti i da li će mi ići kako treba. Prosto sam odlučila da nađem neki hobi. Sve u svemu, totalni sam početnik (jedva nađoh olovku i papir u kući) i prema preporuci teksta krenula sam od osnove - vežbala sam držanje olovke u ruci, povlačenje linija, senčenje, različite poteze itd.

Pitanje se odnosi na momenata kada sam se malo opustila, ne bih li otkrila prirodan pokret rukom. Naime, počela sam ne razmišljajući o tome, da okrećem papir dok crtam. I tako stalno. Zanima me da li još neko to radi, može li tako da se crta ili je to nešto što bi mi kasnije mogao biti problem? Da li je to nešto na šta treba da obraćam pažnju (u smislu izbegavanja)? I zašto to uopšte radim?Administrator:

Odgovor na vaše prvo pitanje je da niste usamljeni u tome, recimo, i ja sam nekada to isto radio, a i danas ponekad to radim i to sa određenim razlogom. Naime, ako možete da okrenete papir naopako i da nastavite da radite na crtežu a da, pri tome, ne izgubite osećaj za celinu, onda ste ušli u takozvani "umetnički" način gledanja na svet oko sebe. Više o ovome možete da pročitate i naučite u prekrasnoj knjizi "Crtanje Desnom Stranom Mozga" koju možete da kupite i preko ovog sajta.

Da li ovo može da vam bude problem? Mislim da ne. Kao prvo crtanje treba da vam bude hobi, a to znači da treba u njemu da uživate i da radite to na način koji vam je najprihvatljiviji.

Drugo, okretanje papira prilikom crtanja je moguće samo u nekim situacijama: ako radite na papirima manjeg formata i ako radite na mobilnoj tabli za crtanje. Ako crtate na većim formatima papira i na štafelaju, biće vam nemoguće da okrećete papir. Drugim rečima, naučićete da radite kako vam nalaže situacija. Vrlo jednostavno :)

Zato, ne brinite mnogo oko toga i nastavite da usavršavate vaš prirodni pokret rukom. Crtajte svakodnevno i uživajte u tome...i ne zaboravite da nam šaljete vaše radove.

Kliknite ovde da bi napisali komentar.

Pridruži se i napiši svoju stranicu! To je lako uraditi. Kako? Jednostavno kliknite ovde za povratak na Pitanja / Komentari.
Naslovna / O meni / Polisa Privatnosti / Kontakt

Share this page:

Sponzor Sajta

Centar Equilibrio
  NE PROPUSTITE!  

Crtanje Desnom Stranom Mozga

Knjiga koja će vam pomoći da ovladate veštinom crtanja u pet koraka.