kako nacrtati krug

od autora Luka

Zanima me da li postoji neka tehnika ili caka kako da pravilno i lepo nacrtam krug? Da, obican krug. Znam da je pitanje malo glupo, ali eto...To mi je oduvek bio problem, ne znam zašto. Hvala u napred.


Administrator

Ovo pitanje uopšte nije glupo, naprotiv ovo pitanje je vrlo ozbiljno, a odgovor zalazi u samu suštinu crtanja.

Naime, ja imam isti problem kada treba da nacrtam duge, prave, vertikalne linije, pa su tako moje vertikalne linije pre zmijolike nego prave, a u oba slučaja razlog je isti-nedovoljno uvežbana ruka. Da, da upravo to-nedovoljno uvežbana ruka, pošteno je priznati. (Ovo isto važi i za horizontalne linije, uglove, šrafiranje i unakrsno šrafiranje itd).

Jednostavno niste dovoljno dugo i pravilno vežbali da crtate krugove, isto kao što ja nikada nisam ozbiljno pokušao da naučim da crtam savršeno prave vertikalne linije.

Da ponovim, crtanje je veština koja može da se nauči, ali kao i sve veštine traži kontinuirano vežbanje i praksu da bi se usavršila. Ne postoji prečica u tom procesu, a brzina savladavanja zavisi samo i isključivo od motivacije to jest od toga koliko ta želja "gori" u vama.

Pre negde na jednom blogu sam pročitao članak jednog školovanog umetnika koji je pisao o tome kako ih je njihov profesor na akademiji učio da crtaju savršeno prave, horizontalne linije. Naime, svaki student bi pričvrstio na svojoj tabli za crtanje dnevne novine, a zatim bi olovkom podvlačili svaki red slova do kraja stranice i to su radili ceo čas. I
još kaže da su ovo radili nekoliko časova uzastopno ali su zato rezultati bili neverovatni.

Da se vratimo na krugove. Razlog vašeg "problema" je nedovoljno uvežbana ruka to jest niste nacrtali dovoljan broj krugova, a rešenje je vrlo jednostavno-treba malo da vežbate da crtate krugove. Evo kako da to uradite:

Na tabak hamera (A3 ili veći) pomoću šestara nacrtajte što je moguće više krugova različitog radijusa to jest veličine. Poželjno je da linije kružnice budu jasno vidljive tako da ako možete nacrtajte ih tušem ili flomasterom.

Stavite hamer ispred sebe na tabli za crtanje, uzmite olovku naopako (vrh ka vama) i prateći liniju kružnice prođite olovkom sve krugove. Prođite svaki krug po nekoliko puta i ponavljajte ovo što češće možete.

Nakon nekoliko dana vežbe "na prazno" uzmite komad običnog kopir papira, stavite ga preko hamera i prateći liniju kruga koji se nalazi ispod nacrtajte krug. Pomerajući kopir papir tako da imate čistu površinu prekopirajte krug ispod što više puta, a zatim premestite papir na drugi krug koji je znatno manji ili veći i uradite isto. Radite ovu vežbu uvek kada vam se ukaže prilika i što više možete. Kopirajući tako krugove trudite se da vam ruka bude što opuštenija i radite to iz čistog zadovoljstva. Ne presirajte sebe.

Posle, recimo dve nedelje, redovnog vežbanja stavite prazan list papira ispred sebe i pokušajte da nacrtate krug. Opustite se i ne razmišljajte "o krugu" dok to radite. Samo zamislite taj savršeni oblik i dozvolite vašoj ruci da nacrta krug.

Komentariši kako nacrtati krug

Prosečna Ocena starstarstarstarstar

Kliknite ovde kako bi dodali Vaše komentare

Mar 16, 2013
Ocena
starstarstarstarstar
krug
stavio/la : Milan Nestorović

Poštovani Luka i Ljupčo,
moram priznati da me izuzetno zanima šta je Luka uradio ovom vežbom? Da li je napredovao ili se desilo nešto drugo?
Lično bih hteo da dam mali komentar. Čemu savršen krug? Ako želite da uradite neki crtež, koji će biti toliko savršenstvo, da krug i drugi predmeti na njemu moraju biti savršeni, uslikajte taj motiv foto-aparatom ili se igrajte PhotoShopom na računaru. Po meni, ne morate se složiti sa mnom, dočarati kružni oblik kompozicijom crteža, grafike ili slike, je sasvim dovoljno. Pogledajte crteže najvećih slikara svih vremena
(http://www.rts.rs/upload/storyBoxImageData/2009/08/20/462321/michelandjelo-crtez.jpg ili http://www.blic.rs/data/images/2011-10-30/187731_capitolini-muzej-6_f.jpg?ver=1319974590), ko je ikada imao savršen krug i savršeno pravu liniju? Na dobro urađenom crtežu ili slici, senkom, kompozicijom, perspektivom je sve prikazano savršeno. Čak i linija morskog horizonta (koja je prirodna linija najsličnija pravoj liniji) ne mora se raditi savršeno pravo.
Voleo bih kada biste se osvrnuli na moj komentar i dali svoje sugestije na moj stav.

Kliknite ovde kako bi dodali Vaše komentare

Pridruži se i napiši svoju stranicu! To je lako uraditi. Kako? Jednostavno kliknite ovde za povratak na Pitanja / Komentari.
Naslovna / O meni / Polisa Privatnosti / Kontakt

Share this page:

Sponzor Sajta

Centar Equilibrio
  NE PROPUSTITE!  

Crtanje Desnom Stranom Mozga

Knjiga koja će vam pomoći da ovladate veštinom crtanja u pet koraka.